Ministrul de Externe al Iranului avertizează forţa navală internaţională din Golf

Eduard Pascu |
Data publicării:

Ministrul iranian de externe, Mohammed Javad Zarif, a avertizat joi ţările care iau în considerare posibilitatea de a participa la forţa navală internaţională condusă de SUA în Golf, invitându-le "să se gândească de două ori" înainte de a lua o decizie, informează dpa.

"Sper ca aceste ţări să se gândească de două ori înainte de a se ralia acestei măsuri foarte ostile a Statelor Unite împotriva Iranului", a declarat Zarif într-o conferinţă de presă la Oslo (Norvegia). Norvegia a fost ultima etapă a turneului său în ţările nordice, care a cuprins vizite în Finlanda şi Suedia.

"Ca naţiune maritimă majoră suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu faptul că am fost afectaţi în mod direct de acte de sabotaj împotriva navelor comerciale", a declarat ministrul de externe al Norvegiei, Ine Eriksen Soreide.

În iunie, un petrolier norvegian a fost avariat într-un incident survenit în apropiere de strâmtoarea Ormuz, o rută esenţială de transport a petrolului din Iran şi Peninsula Arabică. Ministrul Soreide a afirmat că Oslo studiază încă posibilitatea de a lua parte la forţa navală menţionată. Ambii miniştri au subliniat necesitatea libertăţii de navigaţie maritimă.

Cei doi au discutat de asemenea despre drepturile omului şi acordul nuclear din 2015 vizând limitarea ambiţiilor nucleare ale Iranului, din care SUA s-au retras în mod unilateral anul trecut.

Următoarea etapă a turneului lui Zarif este Franţa, unde vineri urmează să discute diverse propuneri ale preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru salvarea acordului nuclear (Joint Comprehensive Plan of Action - JCPOA).

"Pentru noi este important ca Europa să-şi respecte obligaţiile care decurg din JCPOA" şi pe cele luate după retragerea SUA, a spus Zarif.

La Oslo, ministrul de externe iranian s-a întâlnit de asemenea cu premierul norvegian Erna Solberg şi a susţinut un discurs la Institutul norvegian de afaceri internaţionale. 

Vezi și: Tensiuni în Golful Persic - Australia va participa la misiunea pentru contracararea Iranului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel