Ministrul Ciucă, întrevedere cu ambasadorul Canadei. Misiunile din Mali și cele de Poliție Aeriană ale CF-18 Hornet, printre temele abordate

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
F/A-18 Hornet
F/A-18 Hornet

Ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit la la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet. Agenda de discuții a vizat cooperarea româno-canadiană în domeniul apărării și situația de securitate regională și globală, precum și cooperarea în format multilateral (NATO, ONU).

Potrivit unui comunicat al MApN emis către DefenseRomania, ministrul Ciucă a reiterat aprecierea părții române în ceea ce privește angajamentul Canadei pentru securitatea și stabilitatea Flancului Estic aliat și implementarea măsurilor de descurajare și apărare pe teritoriul României, prin participarea cu ofițeri de stat major la structurile multinaționale aliate, dar și pentru contribuțiile la misiunile de poliție aeriană consolidată (eAP), cea mai recentă misiune a Forțelor Aeriene Regale Canadiene încheindu-se la începutul lunii ianuarie 2021.

În context, a fost accentuată importanța deosebită a relației translantice pentru securitatea Europei, având în vedere provocările actuale de securitate în regiunea Mării Negre. Un subiect de interes a fost cooperarea româno-canadiană în cadrul ONU, evidențiată în mod deosebit în contextul participării României la misiunea MINUSMA din Republica Mali, în perioada octombrie 2019 – octombrie 2020. În cadrul discuțiilor, a fost abordată și problematica Femeile, pacea și securitatea, un domeniu a cărui importanță a crescut semnificativ în ultimii ani și în care cele două state ar putea colabora.

În încheierea întrevederii, cei doi oficiali și-au exprimat convingerea asupra necesității menținerii ritmului cooperării bilaterale în domeniul apărării, atât la nivelul dialogului politico-militar, cât și la nivel tehnic, de expertiză, mai precizează sursa citată.

Amintim că înainte de misiunea actuală a avioanelor Eurofighter spaniole în țara noastră, un detașament al Canadei cu avioane CF-18 Hornet a efectuat misiunea de Poliție Aeriană împreună cu avioanele noastre F-16 și MiG-21.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel