Ministrul britanic al apărării către Ucraina: Marea Neagră nu îi aparţine Rusiei

S.I. Catalin / 21 dec 2018 / 17:49

Ministrul britanic al apărării Gavin Williamson s-a aflat vineri în vizită în Ucraina unde i-a spus omologului său ucrainean Stepan Poltorak că Marea Neagră nu îi aparţine Rusiei şi că Marina Regală britanică a trimis o navă în zonă pentru a-i arăta Kievului că nu este singur.

Oficialul britanic a făcut aceste declaraţii în momentul în care tensiunile în zonă rămân ridicate după capturarea luna trecută de către Rusia a trei nave ucrainene şi reţinerea echipajului acestora în Marea Neagră, pe care le-a acuzat de intrare ilegală în apele sale teritoriale, o acuzaţie respinsă de Kiev, potivit DailyMail şi Reuters.

Gavin Williamson s-a întâlnit vineri cu omologul său ucrainean Stepan Poltorak şi a vizitat portul Odesa unde o navă a Marinei Regale britanice, HMS Echo, a andocat la începutul acestei săptămâni.

(w670)

,,Motivul pentru care HMS Echo se află aici este că dorim în primul rând să ne arătăm solidaritatea faţă de Kiev şi faptul că Ucraina nu este singură'', a spus Williamson.

,,Demonstrează de asemenea dreptul nostru de a putea veni în porturi precum Odessa, pentru libertatea de navigaţie, pentru libertatea navelor de a putea opera în Marea Neagră. Aceasta nu este o mare rusească, este o mare internaţională'', a mai spus ministrul britanic al apărării.

Williamson a anunțat luna trecută că Regatul Unit va consolida parteneriatul strategic şi de apărare cu Ucraina în fața amenințărilor și agresiunilor ruseşti. Declaraţia a fost făcută în contextul vizitei în Marea Britanie a omologului său ucrainean, Stepan Poltorak, potrivit DailyMail.

La vremea respectivă, ministrul britanic al apărării Gavin Williamson a ţinut să precizeze omologului sau britanic ca: ,,Atâta timp cât Ucraina se confruntă cu ostilitățile din partea Rusiei, va găsi un partener ferm în Regatul Unit.’’

Relaţiile dintre Moscova şi Kiev sunt extrem de tensionate ca urmare a anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 şi a susţinerii separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei de către Moscova.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy