Ministerul ucrainean al Apărării confirmă: Sistemul de rachete anti-navă Harpoon apară deja Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Sistemul de apărare costieră Harpoon, cu o rază de acțiune de până la 150 km, apără deja Ucraina, a precizat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

Apărarea zonelor costiere ucrainene de la Marea Neagră a fost deja consolidată prin desfăşurarea unui nou sistem de rachete anti-navă, mai exact de sistemul mobil de rachete anti-navă Harpoon pe care Forțele Armate Ucrainene l-au primit din Danemarca ca parte a unui pachet de asistenţă militară de securitate.

Transferul rachetelor anti-navă care Ucraina fost anunțat oficial abia pe 23 mai, în urmă cu puțin peste două săptămâni. 

,,Apărarea de coastă este consolidată de sistemele Harpoon, care, alături de rachetele noastre „Neptun”, forțează deja flota inamică să stea la distanță pentru a nu repeta soarta navei amiral a flotei ruse a Mării Negre - crucișătorul Moscova”, a spus Reznikov într-un comunicat postat pe Facebook.

Utilizarea acestui complex de rachete anti-navă – cu o rază de acţiune de până la 150 km – permite acum Ucrainei să acopere o zonă destul de largă a Mării Negre, iar în funcţie de zona în care acestea au fost sau vor fi amplasate face ca forţele navale ucrainene să poată apăra mai bine zonele costiere de posibile acțiuni ale Flotei Ruse de la Marea Neagră.

 

Ce tip de rachete anti-nava Harpoon a primit Ucraina?

 

Marina Regală Daneză a fost unul dintre puținii operatori ai versiunii de coastă a sistemului anti-navă de rachete Harpoon. Potrivit informaţiilor disponibile în surse deschise, marina daneză avea două baterii ale acestui sistem – o baterie a inclus două lansatoare de rachete (fiecare cu patru containere de lansare).

Sistemul de rachete de coastă Harpoon a fost în serviciul Marinei Regale Daneze în anii 1988-2003.

De asemenea, se știe că Danemarca a semnat un contract cu Boeing pentru a-și moderniza rachetele Harpoon la standardul Block II. Diferența majoră față de versiunile anterioare este capacitatea de a lovi atât ținte navale, cât și ținte terestre.

Acest lucru a fost realizat prin echiparea rachetei cu sistemul JDAM (Joint Direct Attack Munition), un nou sistem de control și un sistem de navigație GPS/INS.

Sistemul de rachete Harpoon este de obicei instalat la bordul navelor de război sau al submarinelor, chiar şi al bombardierelor, dar Danemarca este singura ţară care a achiziţionat versiunea modificată a acestui lansator de rachete care este instalat pe un camion şi care devine, astfel, o baterie de apărare de coastă.

Echipat cu un radar autonom şi un sistem de navigaţie sofisticat, o rachetă Harpoon zboară la altitudine joasă pentru a evita radarele inamice. Potrivit Boeing, compania care produce aceste rachete, Harpoon este capabil să lovească o ţintă pe mare sau pe uscat, aflată pe o rază maximă curpinsă între 125 km până la peste 300 km, în funcţie de versiune.

Acest tip de rachetă ar putea face accesibil armatei ucrainene, ca ţintă, portul Sevastopol din Crimeea ocupată de Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel