Ministerul rus al Apărării a comandat un lot suplimentar de rachete hipersonice Zircon

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 12.11.2022, citând o sursă apropiată de departamentul militar, că Ministerul rus al Apărării a comandat un lot suplimentar de rachete hipersonice cu bazare navală de tip Zircon.

,,După cum se știe, primul contract pentru producerea unui lot de rachete Zircon a fost încheiat în vara anului 2021. Un contract suplimentar a fost semnat în această toamnă”, a menționat sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, contractul suplimentar se referă la “câteva zeci de rachete”, care vor fi livrate în anul 2023.

Anterior, au fost efectuate testele de stat ale rachetei hipersonice Zircon de pe o platformă purtătoare de suprafață, respectiv fregata Amiral Gorshkov a Flotei de Nord. În anul 2021, a început și testarea rachetei de pe o platformă submarină, în acest scop fiind întrebuințat submarinul nuclear Severodvinsk.

La începutul lunii noiembrie, agenția Tass a anunțat că a fost dezvoltată și produsă și o instalație de lansare mobilă pentru un complex de rachete de coastă, care să întrebuințeze rachete hipersonice Zircon.  

Rachetele de acest tip au fost dezvoltate și sunt produse de societatea NPO Mashinostroyenia din Reutov, parte a corporației “Armament tactic de rachete”.

Comentariul autorului: Probabil că, Forțele Navale ale Federației Ruse dispun deja de mai multe rachete hipersonice Zircon, care pot fi întrebuințate de fregata Amiral Gorshkov. Aceasta a efectuat deja 10 lansări ale noii rachete în cadrul programului de teste de stat.

Introducerea oficială în dotarea Forțelor Navale a noii rachete hipersonice Zircon era planificată pentru luna septembrie a acestui an, însă, din cauza conflictului din Ucraina, această problemă a trecut în plan secund, iar autoritățile de la Moscova nu au mai făcut precizări privind evoluția programului.

Pe lângă fregata Amiral Gorshkov, Forțele Navale ale Federației Ruse mai dispun de o navă Proiect 22350, respectiv fregata Amiral Kasatonov a Flotei de Nord, care ar putea primi la bord noile rachete hipersonice Zircon. De asemenea, până la sfârșitul acestui an, este planificată introducerea în dotare a celei de-a treia fregate, Amiral Golovko, care va fi și prima navă de suprafață rusească înzestrată direct din șantier cu rachete Zircon.

Deși reprezentanții ruși nu au făcut precizări concrete în ceea ce privește primul contract încheiat între Ministerul Apărării și societatea NPO Mashinostroyenia pentru livrarea de rachete hipersonice Zircon, probabil că și acesta, la fel ca și cel de-al doilea contract, include tot livrarea unui lot format din câteva zeci de rachete. Acestea ar urma să fie trimise la trupe în perioada 2022-2023.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel