Ministerul olandez al Apărării a solicitat procuraturii să ancheteze informaţiile conform cărora militari olandezi ar fi ucis civili în Afganistan

Eduard Pascu |
Data publicării:

Ministerul olandez al Apărării a anunţat miercuri că a solicitat procuraturii să examineze informaţiile conform cărora militari olandezi au deschis focul şi ar fi ucis civili în provincia afgană Uruzgan, în 2007, transmite Reuters.

Anunţul ministerului vine după ce un veteran olandez a relatat că i s-a ordonat să tragă cu artilerie grea asupra unor case din districtul Chora, superiorii săi bănuind că acolo s-ar afla talibani.

Veteranul citat a menţionat, într-un interviu în publicaţia olandeză Trow, că acţiunea respectivă a avut la bază doar comunicaţii radio interceptate şi că cei asupra cărora s-a tras în timpul atacului nu au ripostat, transmite Agerpres.

Or, acest lucru pare a fi o încălcare a regulilor angajării militare olandeze în Afganistan, conform cărora se poate recurge la forţă doar pentru autoapărare.

Ministerul olandez al Apărării a asigurat într-un comunicat că tratează cu maximă seriozitate aceste informaţii şi analizează toate incidente violente cunoscute petrecute în Uruzgan în acea perioadă.

Luna trecută, un raport publicat în Australia a conchis că forţele speciale australiene au ucis 39 de prizonieri şi civili neînarmaţi în Afganistan, aminteşte Reuters.

Premierul olandez Mark Rutte a afirmat în noiembrie că nu are informaţii ca soldaţii olandezi să fi comis astfel de crime, însă Ministerul Apărării a lansat o anchetă similară celei din Australia pentru a verifica aceste aspecte.

Citește și: Generalul Mark Milley: Două decenii de lupte sângeroase în Afganistan şi doar un “minimum de succes”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel