Military Watch: Avioanele rusești de vânătoare Su-57 ar putea ajuta Algeria să economisească bani

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Suhoi Su-57 este proiectul unui avion de luptă de generația a cincea dezvoltat de către Rusia
Suhoi Su-57 este proiectul unui avion de luptă de generația a cincea dezvoltat de către Rusia

Publicația americană Military Watch consideră că avioanele de vânătoare rusești de tip Su-57 sunt ideale pentru Algeria, care intenționează să reducă cheltuielile cu Forțele Aeriene. Potrivit autorului articolului, mai multe surse au informat că Ministerul Apărării din Algeria a încheiat un contract pentru achiziționarea din Rusia a 14 avioane de vânătoare Su-57 de nouă generație.

„Acest lucru face din Algeria primul client străin pentru noile avioane de vânătoare rusești, care au intrat în producția de serie în iulie 2019”, se precizează în articol.

Forțele Aerocosmice ale Rusiei și-au extins în mod considerabil comenzile pentru noile Su-57, care sunt avioane de vânătoare de generația a cincea. Publicația americană remarcă faptul că designul acestei aeronave este mai ambițios decât vechile avioane MiG și Sukhoi și este destinat să integreze în viitor tehnologii de generația a șasea, dintre care multe sunt testate în prezent.

Avionul de vânătoare folosește o gamă largă de tehnologii, care nu au fost încă integrate în niciun alt avion de peste cinci ani, de la motoare, până la radare, sisteme de apărare cu laser și rachete aer-aer hipersonice.

Achiziționarea de către Algeria a acestor avioane de vânătoare este doar cel mai recent exemplu al faptului că țara este clientul celor mai avansate sisteme de arme rusești, cumpărând anterior sisteme de rachete antiaeriene S-400 și Pantsir-SM, rachete balistice Iskander și avioane de vânătoare MiG-25.

Forțele Aeriene ale Algeriei dispun în prezent de patru clase de avioane cu reacție din prima linie, inclusiv avioane de vânătoare grele Su-30MKA, avioane de vânătoare medii MiG-29S, avioane de bombardament Su-24M, precum și de singura unitate de vânătoare de elită MiG-25 (Foxbat în clasificare NATO).

Foxbat-urile algeriene sunt cele mai avansate opțiuni de design dezvoltate vreodată și sunt echipate cu senzori de generația a patra și sisteme de război electronic, precum și cu rachete dedicate P-40 care poartă focoase masive de 100 de kilograme.

Autorul publicației atrage atenția cititorilor asupra faptului că avioanele Su-57 sunt achiziționate pentru a înlocui aeronavele MiG-25 în prima linie, iar Foxbat-urile vor fi dezafectate până în 2028. În timp ce Su-57 este cel mai scump avion de vânătoare rusesc aflat în producție, cu un cost de aproximativ 125 de milioane de dolari per avion, inclusiv antrenamentul piloților, infrastructura de întreținere, piese de schimb și armament, achiziția acestui tip de aeronavă ar putea reduce costurile generale ale Forțelor Aeriene algeriene.

Acest paradox provine din costurile de operare mult mai mici ale noului avion de vânătoare în comparație cu MiG-25, iar interceptorul din epoca sovietică nu numai că a fost fabricat folosind o tehnologie mult mai veche, ceea ce face ca întreținerea să fie dificilă, dar este și mult mai greu, ceea ce necesită mai mult combustibil pentru a funcționa.

Diferența în costurile de operare, împreună cu starea mai deteriorată a aparatelor de zbor Foxbat, înseamnă că economiile de costuri de înlocuire a interceptorilor cu avione de vânătoare stealth mai noi și mai eficiente vor fi semnificative și vor acoperi în cele din urmă majoritatea costurilor de achiziție ale Su-57, pe durata de viață a aeronavelor.

Într-adevăr, costurile de funcționare ale avioanelor MiG-25 au fost atât de mari încât fosta URSS a construit doar 1.200 de avioane de acest tip. Forțele Aerocosmice ale Rusiei, într-un efort de reducere a costurilor de operare, și-a dezafectat ultimele Foxbat la sfârșitul anului 2013, deși investițiile în modernizarea avioanelor au fost foarte limitate, din cauza prăbușirii URSS. Acest lucru înseamnă că versiunea algeriană are acum opțiuni mai bune, datorită finanțărilor mai mari.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel