Militarizarea Crimeei. Bolton: SUA, extrem de îngrijorate de situația din Marea Neagră

Darius Muresan |
Data publicării:

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la militarizarea Crimeei anexată din 2014 de Rusia, ceea ce a complicat situaţia din regiunea Mării Negre.

'Suntem extrem de îngrijoraţi în legătură cu aceasta. Avem mulţi aliaţi, membri ai NATO, la Marea Neagră. Ne aşteptăm să fie menţinut accesul la întreaga suprafaţă a Mării Negre pentru toate statele riverane şi alţi actori comerciali care utilizează această mare.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul Mării Baltice şi a zonei arctice. Acestea sunt probleme asupra cărora am avut discuţii dificile cu ruşii, precum şi asupra multor altor probleme, în care ei încearcă să intervină dincolo de limitele interesele lor legitime', a afirmat Bolton într-un interviu acordat marţi filialei ucrainene a Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), cu ocazia vizitei întreprinse în Ucraina. 

John Bolton a afirmat că Statele Unite au avut 'câteva discuţii foarte sincere' cu Rusia cu privire la controlul armelor şi intenţionează să le continue. 

 

Militarizarea Crimeei, provocare pentru ordinea și securitatea internațională

'SUA îşi vor proteja interesele în întreaga lume, precum şi interesele prietenilor şi aliaţilor lor', a asigurat consilierul preşedintelui american. 

În acest context, Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că militarizarea Crimeei anexate de către Rusia şi 'proliferarea armelor nucleare în regiunea Mării Negre' reprezintă o provocare pentru ordinea şi securitatea internaţionale.  

La 26 august, zece avioane de luptă Su-30SM de generaţia a patra din cadrul forţelor aeriene ale Districtului militar Sud al Rusiei au efectuat exerciţii în Crimeea implicând lansări de rachete de tipul 'aer-aer' împotriva unor ţinte aeriene ale unui inamic imaginar, conform media ruse. 

În interviul menţionat, Bolton a spus că SUA sunt dispuse să participe la negocierile cu privire la reglementarea situaţiei din Donbas în aşa-zisul format Normandia (Germania, Franţa, Ucraina, Rusia) dacă va fi necesar, conform Ukrinform. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel