Militarii din Pakistan se ocupă mai nou şi cu cenzurarea presei

S.I. Catalin |
Data publicării:

Grupul pentru libertatea presei afirmă că mass-media din Pakistan este obligată să se autocenzureze, ajungându-se inclusiv la acte de violență împotriva reporterilor, potrivit aljazeera.

Libertatea presei este amenințată în Pakistan, unde forţele militare au ajuns să folosească frica, intimidare și chiar violența pentru ai determina pe jurnaliștii să se autocenzureze, a spus un grup pentru drepturile media.

Un raport al Comisiei pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), lansat miercuri, a declarat că armata pakistaneză a stabilit în mod liniștit, dar eficace restricții care au ca scop îngrădirea libertăţii presei.

Strategia include "interzicerea accesului în anumite regiuni ... la încurajarea autocenzurii prin metode directe sau indirecte de intimidare şi instigare la violență împotriva reporterilor", a spus CPJ.

,,În privat, redactorii și jurnaliștii de rang înalt spun că condițiile pentru presa liberă sunt la fel de rele ca și atunci când țara se afla sub o dictatură militară, jurnaliștii au fost biciuiți și ziarele au fost nevoite să se închidă".

Armata este cea mai puternică instituție din Pakistan. Forţele militare pakistaneze neagă vehement acuzaţiile, precizând că nu se implică în politică sau mass-media.

În timp ce armata nu a răspuns acuzaţiilor prezentate în raportul realizat de CPJ, Ministrul de Informații al Pakistanului, Fawad Chaudhry, a declarat că guvernul nu a primit plângeri din partea jurnaliștilor în care aceştia să spună că au fost într-un fel sau altul intimidaţi.

Pentru raportul său, CPJ a vorbit cu jurnaliști și organizații mass-media din Pakistan, printre care Geo News, cel mai popular canal de televiziune din Pakistan, și ziarul în limba engleză, Dawn.

Potrivit raportului, distribuitorii de cablu au încetat să furnizeze programele postului de televiziune Geo News.

Agenţia de ştiri Reuters a raportat că cel puţin două surse de la Geo News au fost sub presiunea forţelor de ordine, declarând că în aprilie armata le-a cerut acestora să se abţină şi să nu prezinte presupusa implicare militară în încarcerarea fostului prim-ministru pakistanez Nawaz Sharif, care a fost demis din funcţie în iulie de catre Curtea Suprema a Pakistanului.
În mod similar, editorul Dawn a declarat că circulația ziarului a fost blocată în mai multe locuri la cererea armatei.

"În mod evident, nu sunt mulțumiți de politica ziarului Dawn și vor ca Dawn să rămână departe de anumite subiecte", a spus editorul şef al ziarului, Zaffar Abbas.

Raportul CPJ a declarat că un jurnalist a fost bătut într-un atac violent din capitala Islamabad, în timp ce un altul a fost asaltat de membrii forțelor de securitate în haine civile din orașul sudic Karachi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel