Obuziere M777 stricate. Militari americani: În Occident, ar fi fost date la casat. ”Ucrainenii nu sunt dispuși să le arunce”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucrainenii reușesc să readucă la viață echipamentele americane care păreau a fi de neutilizat după folosirea lor intensivă în luptele împotriva Rusiei.

Aflat într-o vizită surpriză la una din bazele militare americane din Polonia, generalul Armatei americane Mark Milley a inspectat apărarea antiaeriană a bazei, care include și bateriile de rachete Patriot.

Reporterii Reuters relatează cum membrii unei echipe de reparații din cadrul bazei militare le-au arătat imagini cu arme furnizate de SUA, inclusiv obuziere M777, deteriorate în lupta din Ucraina.

 

„Nu sunt dispuși să le arunce”

 

În Occident, echipamentele aduse într-o asemenea stare ar fi fost de mult considerate imposibil a fi reparate și scoase din uz. Nu și în Ucraina.

„Nu sunt dispuși să le arunce”, a spus un soldat, amintindu-și de artileria afectată de schije și uneori complet deteriorată din cauza unor runde de trageri intensive împotriva trupelor ruse.

Totuși, ucrainenii reușesc să aducă aceste arme înapoi în luptă, datorită îndrumării forțelor americane, dar și a priceperii tehnologice a Kievului, permițându-i să efectueze o inginerie inversă a pieselor de schimb.

De la începutul programului în iunie, în cadrul programului de colaborare militară cu ucrainenii, sprijinul prioritar este acordat M777-urilor și sistemelor de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), care au fost esențiale pentru contraofensiva Kievului, la aproape șapte luni de când forțele ruse au invadat Ucraina .

„Datorită sprijinului Americii, puterea de luptă pentru Ucraina rămâne la nivelul la care este”, a spus soldatul.

Opțiuni limitate

Retragerea forțelor președintelui rus Vladimir Putin în regiunea Harkiv din nord-estul Ucrainei în urmă cu o săptămână a provocat critici publice neobișnuit de puternice din partea comentatorilor militari ruși.

Putin a eliminat varianta contraofensivei, dar a declarat vineri că Moscova ar răspunde mai puternic dacă trupele sale ar fi supuse mai multor presiuni.

Astfel de amenințări repetate au generat îngrijorări că ar putea la un moment dat să se orienteze către arme nucleare mici, război chimic sau poate mobiliza rezervele Rusiei, care numără aproximativ 2 milioane de oameni cu serviciu militar în ultimii cinci ani. Oficialii guvernului rus au respins sugestiile occidentale că Moscova ar folosi arme nucleare tactice în Ucraina.

Totuși oficialii militari occidentali atrag atenția că Moscova încă mai poate produce surprize.

Citește mai mult AICI despre declarațiile comandantului armatei americane, generalul Mark Milley.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel