Mike Pompeo va participa la conferinţa pentru Libia de la Berlin

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Secretarul de stat american Mike Pompeo va merge în Germania în acest weekend pentru a participa la conferinţa pentru Libia de la Berlin şi a cere susţinerea armistiţiul fragil din statul nord-african şi retragerea tuturor puterilor străine din conflict, a informat Departamentul de Stat, relatează Reuters.

Germania va găzdui duminică un summit care va reuni la un loc puterile străine şi taberele rivale din Libia pe care le susţin pentru a încerca să pună capăt războiului pentru Tripoli şi să reia discuţiile privind un acord de împărţire a puterii, transmite Agerpres.

Conferinţa are loc la câteva zile după eforturile eşuate ale Rusiei şi Turciei de a-l convinge pe Khalifa Haftar, ale cărui forţe controlează mare parte din estul şi sudul Libiei, să semneze un armistiţiu durabil şi să oprească ofensiva asupra capitalei Libiei cu prilejul unei vizite la Moscova din această săptămână. Mareşalul Haftar a plecat de la Moscova fără a semna o propunere în acest sens.

"Principala problemă este armistiţiul. Ar fi frumos să putem realiza şi alte lucruri, dar continuarea încetării focului este imperativă", a declarat un oficial senior din cadrul Departamentului de Stat în cadrul unei teleconferinţe cu reporterii.

Joi, biroul ministrului german de externe Heiko Maas a anunţat că Haftar vrea să încheie un armistiţiu şi este dispus să participe la conferinţa de duminică, după ce şeful diplomaţiei germane l-a vizitat în oraşul Benghazi, din estul Libiei.

 

Turcia a anunțat trimiterea de trupe

 

Mareşalul Haftar a beneficiat de sprijin din partea Egiptului, Emiratelor Arabe Unite, Iordaniei şi mercenarilor ruşi, în timp ce guvernul de uniune recunoscut internaţional condus de Fayez al-Serraj este susţinut de Turcia.

Joi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Ankara începe să trimită trupe în Libia pentru a sprijini guvernul lui Serraj. Oficialul american din cadrul Departamentului de Stat şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu această decizie.

"Ne-ar plăcea foarte mult să vedem că nu există intervenţii externe sau străine. Nu vrem ca conflictul să se extindă dincolo de ce a devenit deja şi există acum o situaţie acum în care intervenţiile străine nu fac decât să exacerbeze criza umanitară din ţară", a spus el.

Vezi și: Mercenarii ruși din Grupul Wagner, misiune în Libia? Putin ridică din umeri

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel