Mike Pompeo se află la Tbilisi pentru a sprijini 'suveranitatea' Georgiei în faţa influenţei Rusiei în Caucaz

Eduard Pascu |
Data publicării:

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, se află miercuri în Georgia pentru a duce sprijinul său în favoarea 'suveranităţii' acestei ţări, într-un moment în care Rusia îşi extinde influenţa în Caucaz, precum şi a instituţiilor georgiene zguduite de o criză post-electorală, transmite AFP.

La Tbilisi, Mike Pompeo s-a întâlnit cu preşedinta Salome Zurabshvili, cu premierul Ghiorghi Gaharia şi cu ministrul de externe David Zalkaliani. 'Secretarul de stat vrea să sublinieze sprijinul său faţă de suveranitatea Georgiei', le-a declarat jurnaliştilor care îl însoţesc un înalt responsabil american, amintind că '20% din ţară este ocupată de ruşi', cu referire la regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, cărora Moscova le-a recunoscut independenţa după războiul din 2008.

'Ideea că există acum trupe ruseşti în Armenia şi în Nagorno-Karabah, ca soldaţi de menţinere a păcii', nu departe de frontierele Georgiei, 'se adaugă acestei dimensiuni bine cunoscute în Georgia de secole, dar îi face pe georgieni şi mai determinaţi să arate că sunt o democraţie cu faţa spre Occident', a menţionat un al doilea responsabil american, transmite Agerpres.

Moscova şi-a demonstrat influenţa în Caucaz impunând o încetare a focului în luptele armeno-azere din Nagorno-Karabah. Rusia, care dispune deja de o bază militară în Armenia, va desfăşura 2.000 de militari de menţinere a păcii timp de cel puţin 5 ani în Nagorno-Karabah, regiunea separatistă a Azerbaidjanului locuită majoritar de armeni.

În Georgia, Mike Pompeo urma să încerce de asemenea să atenueze tensiunile politice declanşate de alegerile legislative de la 31 octombrie, câştigate la limită la partidul la putere, Visul Georgian. Forţele de opoziţie denunţă un scrutin fraudat, refuză să intre în parlament şi cer repetarea alegerilor. 'Încurajăm opoziţia să-şi aducă acuzaţiile în faţa procesului legal pe care Georgia l-a construit în ultimii 20 de ani', a declarat al doilea responsabil american, amintind totuşi absenţa încrederii în sistemul judiciar şi în comisia electorală. 'Purtaţi această luptă în interiorul parlamentului, nu-l boicotaţi', a adăugat el.

Pompeo nu are prevăzute întâlniri cu partidele de opoziţie, spre marele lor regret, dar urmează să discute cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema justiţiei. 'Nu vrem ca secretarul de stat să fie atras în disputele politice interne. El şi-a calibrat întâlnirile pentru a arăta un sprijin nu în sens politic, ci către instituţii, guvern, către Georgia ca partener diplomatic', a indicat primul responsabil american citat de AFP.

Mike Pompeo va pleca în cursul după-amiezii spre Israel, următoarea etapă a turneului său în Europa şi Orientul Mijlociu.

Citește și: Tentativă de asasinare a premierului Armeniei, Nikol Pashinyan, acuzat de capitulare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel