Mike Pompeo îşi încheie vizita în Grecia cu o reuniune la o bază NATO

Eduard Pascu |
Data publicării:

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, s-a întâlnit marţi la o bază NATO din Grecia cu premierul elen, Kyriakos Mitsotakis, transmite AFP.

Vizita de două zile a lui Pompeo în Grecia a fost un demers pentru reducerea tensiunilor dintre această ţară şi Turcia în estul Mării Mediterane. Oficialul american s-a aflat luni la Salonic, în nordul Greciei, pentru discuţii despre diferendul între Atena şi Ankara privind rezervele maritime de hidrocarburi. Cu această ocazie, el a declarat că situaţia trebuie rezolvată 'paşnic, conform dreptului internaţional'.

Mitsotakis l-a primit ulterior pe Pompeo în casa familiei, în Creta. Cei doi s-au reîntâlnit la baza navală americană de la Suda, întinsă pe 44 de hectare pe insula din sudul Mediteranei. Pentru prim-ministru a fost o ocazie de a dezvolta legături militare mai strânse cu Statele Unite, observă AFP.

Ministrul grec al apărării, Nikos Panagiotopoulos, declarase luni în parlamentul de la Atena: 'Ţara noastră doreşte să i se resimtă prezenţa în estul Mediteranei, iar acest lucru se realizează prin ameliorarea (bazei de la) Suda', transmite Agerpres.

La Suda, Pompeo şi Mitsotakis au vizitat nave militare, însoţiţi de ambasadorul american în Grecia, Geoffrey Pratt, de secretarul de stat adjunct Philip Reeker, de Panagiotopoulos şi de ministrul grec de externe, Nikos Dendias.

Grecia şi Turcia, membre NATO, au încheiat o primă rundă de dialog şi s-au angajat că vor relua negocierile. Secretarul de stat american şi-a exprimat speranţa că se vor găsi 'soluţii bune'. Criza bilaterală a fost declanşată de misiunea începută de nava turcă de cercetări seismice Oruc Reis, escortată de nave militare, într-o zonă în care cele două ţări nu sunt de acord privind limitele apelor teritoriale.

Sub presiunea statelor europene şi a NATO, nava a revenit în cele din urmă pe coasta Turciei; Mitsotakis a salutat acest 'prim pas pozitiv'. 

Citește și: Grecia exclude retragerea Armatei din insulele militarizate din Marea Egee

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel