Mike Pompeo ameninţă cu sancţiuni companiile din UE implicate în proiectul Nord Stream 2

Eduard Pascu |
Data publicării:

SUA se îndreaptă spre sancţionarea celor implicaţi în gazoductul Nord Stream 2, ce vizează transportul gazelor naturale din Rusia în Germania via Marea Baltică, a anunţat miercuri secretarul de stat american Mike Pompeo, transmit Bloomberg şi DPA.

"Ieşiţi acum sau riscaţi consecinţe", a declarat şeful diplomaţiei americane, adăugând că administraţia SUA va aplica sancţiuni conform Legii contravenţiilor prin sancţiuni din America (CAATSA). Frank Fannon, oficial al Departamentului de Stat al SUA, a clarificat că Washingtonul a înăsprit criteriile pentru tipurile de investiţii şi entităţile care ar putea încălca reglementările. El a declarat că SUA vor "să consolideze securitatea energetică transatlantică", transmite Agerpres.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Termenul iniţial de finalizare a proiectului era primul semestru din 2020, însă la finele lunii decembrie 2019, preşedintele american Donald Trump a promulgat legea ce impune sancţiuni companiilor implicate în construirea gazoductului rus Nord Stream 2. Imediat, principalul subcontractor al consorţiului Nord Stream 2 AG, firma elveţiano-olandeză Allseas, a suspendat activităţile care vizau amplasarea de conducte.

Citeste și: Mike Pompeo ne avertizează să nu facem jocurile Chinei. Beijingul vrea ca europenii să se îndepărteze de Statele Unite

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel