Mii de drone vor lovi Rusia în 2024. Ucraina susține că a ajuns din urmă Rusia la drone kamikaze și pregătește o surpriză pe mare

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Drone kamikaze Switchblade 600
Drone kamikaze Switchblade 600

În doar o jumătate de an, Ucraina a ajuns din urmă Rusia în ceea ce privește producția de drone kamikaze cu rază lungă de acțiune.

Declarații pe acest subiect au fost făcute de ministrul ucrainean al Transformării Digitale, Mykhailo Fedorov, într-un interviu publicat pe 11 februarie și preluat de publicația RBC.

Cea mai cunoscută dronă kamikaze cu rază lungă de acțiune este, în prezent, seria Shahed de fabricație iraniană, folosită de Rusia pe scară largă în războiul împotriva Ucrainei.

"Dacă vorbim despre nișa „shahed-urilor" și a dronelor cu rază lungă de acțiune, îl voi cita pur și simplu pe Budanov (șeful spionajului militar ucrainean). El a spus într-un interviu, în urmă cu câteva zile, că avem paritate în aceste drone. Voi spune că acest lucru este adevărat. Avem până la zece producători care fabrică drone kamikaze cu rază lungă de acțiune”, a declarat ministrul.

Fedorov a menționat că producția de drone cu rază lungă de acțiune este limitată doar de finanțare, fiind posibilități de extindere a producției.

„Se pot produce mii de aceste drone. Au fost produse deja mii, aproape în fiecare zi ceva arde undeva pe teritoriul Rusiei. Și poate fi scalat. Într-o jumătate de an, am ajuns din urmă (Rusia) în termeni de cantitate. Rusia trebuie să înțeleagă că vom continua să creștem și abia am început", a spus Fedorov.

 

Ministrul a făcut referiri și la dronele navale produse de Ucraina. Vor fi surprize

 

2. Dronele uc... (flota-de-drone-magura-ucraina_54954000.jpg)

Dronele ucrainene kamikaze Măgura V5. Sursa foto: Captură de ecran, reportaj realizat de The Times.

În acest sens, Fedorov a anunțat apariția unei versiuni îmbunătățite a dronei navale de suprafață ”Magura” (cu care a fost scufundată recent nava rusească de luptă Ivanovets – nota autorului). Un „nou salt tehnologic” este așteptat în 2024, a precizat ministrul. „Nu putem arăta, dar există o anumită platformă care este pregătită pentru noi întrebuințări cu noi surprize”, a spus el.

Zeci de tipuri de drone produse pe plan intern sunt deja în serviciul forțelor armate ucrainene, reprezentând o adaptare la constrângerile actualului tip de război.

În decembrie 2023, ministrul ucrainean pentru Industriile Strategice, Oleksandr Kamyshin, anunța că țara sa a lansat producția de serie a unei drone similare cu Shahed. ”Anul viitor, Forțele Armate ucrainene vor putea primi mai mult de o mie de astfel de drone care zboară pe o distanță de peste 1.000 km”, declara atunci Kamyshin prefațând apariția unei noi direcții de efort pentru acest război.

Ministrul Fedorov, într-un interviu pentru Forbes, a declarat, în urmă cu câteva zile, că Ucraina dezvoltă o versiune similară dronei kamikaze rusești „Lancet”, care va putea atinge ținte la o distanță de până la 40 de kilometri.

În august 2023, șeful Serviciului de Securitate a Ucrainei (SBU) anunța că o dronă maritimă explozivă de suprafață numită „Sea Baby” a fost produsă în Ucraina și că facilitățile de producție sunt sunt situate în subteran. Drone de acest tip au avariat Podul Crimeea în iulie, fiind echipate cu un focos de 850 kg. Varianta cu focos de 450 kg a avariat nava rusească de desant Olenogorsk Gorniak și petrolierul rusesc SIG.

Reflectând noile adaptări ucrainene la fizionomia actualului tip de război, conducerea politico-militară a Ucrainei a înființat, pe 6 februarie, o nouă categorie de forțe armate – Forțele pentru Sisteme fără Pilot (Unmanned Systems Forces) fiind, cel mai probabil, prima armată din lume care constituie o asemenea categorie de forțe. Pe 10 februarie, colonelul Vadym Sukharevskyi a fost numit locțiitor al comandantului-șef al Forțelor Armate ucrainene cu responsabilitate pentru sistemele fără pilot și dezvoltarea utilizării dronelor.

CITEȘTE ȘI: Ucraina oferă noi detalii despre scufundarea Ivanovets. Corveta rusă a pierdut lupta cu 6 drone Magura V5 jet ski ucrainene

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel