Mii de combatanți ai Statului Islamic, prezenți în Irak și Siria

Vlad Manolache |
Data publicării:

Un raport arată că Siria și Irak adăpostesc aproximativ 20.000 de combatanți ai Staului Islamic.

Între 20.000 şi 30.000 de combatanţi ai organizaţiei Statul Islamic (SI) sunt încă prezenţi în Irak şi în Siria în pofida înfrângerilor militare şi a reculului grupării jihadiste în regiune, potrivit unui raport dat publicităţii luni, relatează AFP.

Printre aceşti membri ai SI, care sunt repartizaţi în proporţie aproximativ egale între Irak şi Siria, "rămâne o parte importantă de mii de combatanţi terorişti străini", precizează documentul, redactat de observatori ai ONU.

În Libia sunt aproximativ 4000

Potrivit aceleiaşi surse, între 3.000 şi 4.000 de combatanţi ai SI se află încă în Libia, în timp ce principalii responsabili ai organizaţiei jihadiste operează acum din Afganistan.

Statul Islamic a pierdut controlul majorităţii "califatului" său autoproclamat, în special după ce a fost alungat în 2017 din Mosul şi Raqa, cele două bastioane ale grupării jihadiste sunite în Irak şi Siria.

SI este totuşi "în continuare capabil să comită atacuri pe teritoriul sirian. El nu mai controlează teritoriu în Irak, dar rămâne activ datorită unor celule adormite", în special a unor agenţi ascunşi în deşert, precizează raportul.


Fluxul de combatanţi străini care se alături SI "a secat, ca să spunem aşa", notează autorii raportului. În ceea ce priveşte forţele prezente în Yemen, SI nu dispune decât de mai puţin de 500 de oameni, faţă de peste 6.000 de membri ai celeilalte grupări jihadiste majore, Al-Qaida.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel