MiG-21, capitol închis. Șeful Armatei: Misiune îndeplinită. MiG-21 rămân în istoria militară ca avioanele care au contribuit la construirea aviației supersonice

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-21 LanceR. Foto: MApN
MiG-21 LanceR. Foto: MApN

Avioanele MiG-21 au ajuns ieri la final de drum. În cadrul mai multor ceremonii la bazele aeriene din țară, bătrânele MiG-21 au fost retrase din serviciul Forțelor Aeriene Române care se vor baza exclusiv pe F-16 Fighting Falcon, avioane ce vor asigura tranziția către generația a V-a - F-35 Lightning II.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, în cadrul ceremoniilor de ieri, a salutat contribuția pe care MiG-21 le-au adus aviației de vânătoare a României. 

Șeful Armatei a declarat „misiune îndeplinită” pentru MiG-21.

„Astăzi, la Borcea, Câmpia Turzii și Bacău, MiG-21 a prezentat, pentru ultima oară, onorul din înaltul cerului românesc pe care l-a apărat de peste șase decenii.

Cu o evoluție presărată cu succese, dar și cu momente dramatice, avionul MiG-21, cu variantele modernizate MiG-21LanceR, și-a îndeplinit misiunea. Va rămâne cunoscut în istoria militară ca aeronava care a contribuit la construirea aviației supersonice de vânătoare în Forțele Aeriene Române și integrarea acestora în sitemul aliat, pregătind tranziția către aeronavele moderne F-16.

Le mulțumesc tuturor celor care au stat la manșa supersonicelor, dar și personalului tehnic care a întreținut aceste avioane! Aparatele de zbor MiG-21 LanceR intră în conservare.

Gloria zborului românesc continuă. Forțele Aeriene vor continua să execute Poliţie Aeriană cu avioanele F-16, sprijinite de capabilități aliate, urmând ca în viitor să se facă trecerea către F-35 - Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

 

România a retras din serviciu avioanele MiG-21 

 

2. MiG-21 Lan... (mig-21-lancer-rom1_41910400.jpg)

MiG-21 LanceR. Foto: MApN

Ieri au avut loc ultimele zboruri cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române, acestea urmând a fi scoase din serviciu în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr. 083 din 18.05.2022, pentru aprobarea Memorandumului privind „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”.

Astfel, luni, 15 mai, s-au desfășurat simultan ceremonii în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, Câmpia Turzii și în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, Borcea, care s-au finalizat cu decolarea ultimelor aeronave MiG-21 LanceR aflate în exploatare către Baza 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, Bacău, unde vor fi retrase din serviciu.

Forţele Aeriene Române au primit în dotare primul avion MiG-21F-13 în anul 1962, iar ulterior au intrat în serviciu variantele MiG-21 PF (denumire locală MiG-21RFM), MiG-21 PFM (denumire locală MiG-21RFMM), MiG-21M şi MiG-21MF. De-a lungul timpului au intrat în dotarea Forţelor Aeriene peste 400 de avioane MiG-21, ultimul avion de acest tip intrând în serviciu în anul 1982, potrivit ROAF.

3. MiG-21 Lan... (mig-21-lancer-rom2_04033200.jpg)

MiG-21 LanceR. Foto: MApN

În anul 1992, Forţele Aeriene Române au iniţiat un program de modernizare a aparatelor MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO şi pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerinţele luptei aeriene moderne.

România a achiziționat recent 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț de 388 de milioane de euro, pentru a asigura tranziția către F-35.

În prezent țara noastră dispune de o escadrilă completă de F-16 formată din 17 avioane achiziționate din Portugalia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel