MH17, avion civil doborât în Ucraina. NATO, apel către Rusia

Darius Muresan / 28 mai 2018 / 23:14

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a criticat Rusia în timpul unei vizite în Polonia de luni, repetând apelul ca Moscova să-şi accepte responsabilitatea pentru doborârea, în 2014, a unui avion al Malaysia Airlines deasupra Ucrainei, relatează DPA, potrivit Agerpres.

"Sunt de acord cu guvernul olandez, care îi cere Rusiei să-şi asume responsabilitatea pentru incidentul aviatic", a spus Stoltenberg, descriind evenimentul - care a provocat moartea tuturor celor 298 de oameni aflaţi la bord - drept o "consecinţă directă" a agresiunii ruse asupra Ucrainei.

Olanda şi Austria au acuzat Rusia de doborârea zborului MH17 după ce o echipă de anchetatori internaţionali au descoperit că sistemul antiaerian Buk utilizat pentru a lovi avionul îi aparţinea Rusiei.

Stoltenberg, invocând amestecul Rusiei în alegeri, atacuri cibernetice şi folosirea forţei militare împotriva ţărilor vecine, a spus că această Rusie "mai hotărâtă" este una dintre cele mai mari provocări de securitate pentru statele NATO.

Ucraina și Gerogia, ”parteneri apropiați ai NATO”

Secretarul general i-a asigurat pe delegaţii de la Adunarea Parlamentară a NATO - desfăşurată la Varşovia - că Alianţa va răspunde la această provocare cu o combinaţie de disuasiune şi dialog politic.

Ucraina şi Georgia au fost descrise drept "parteneri apropiaţi ai NATO", în contextul în care Jens Stoltenberg a anunţat continuarea sprijinului politic pentru cele două ţări vecine cu Rusia.

Stoltenberg s-a întâlnit cu preşedintele polonez Andrzej Duda luni după discursul său din faţa Adunării Parlamentare a NATO, care a mai discutat şi despre extremismul organizaţiei Statul Islamic în Orientul Mijlociu sau despre situaţia din Afganistan.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy