MH17, avion civil doborât în Ucraina. NATO, apel către Rusia

Darius Muresan |
Data publicării:

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a criticat Rusia în timpul unei vizite în Polonia de luni, repetând apelul ca Moscova să-şi accepte responsabilitatea pentru doborârea, în 2014, a unui avion al Malaysia Airlines deasupra Ucrainei, relatează DPA, potrivit Agerpres.

"Sunt de acord cu guvernul olandez, care îi cere Rusiei să-şi asume responsabilitatea pentru incidentul aviatic", a spus Stoltenberg, descriind evenimentul - care a provocat moartea tuturor celor 298 de oameni aflaţi la bord - drept o "consecinţă directă" a agresiunii ruse asupra Ucrainei.

Olanda şi Austria au acuzat Rusia de doborârea zborului MH17 după ce o echipă de anchetatori internaţionali au descoperit că sistemul antiaerian Buk utilizat pentru a lovi avionul îi aparţinea Rusiei.

Stoltenberg, invocând amestecul Rusiei în alegeri, atacuri cibernetice şi folosirea forţei militare împotriva ţărilor vecine, a spus că această Rusie "mai hotărâtă" este una dintre cele mai mari provocări de securitate pentru statele NATO.

Ucraina și Gerogia, ”parteneri apropiați ai NATO”

Secretarul general i-a asigurat pe delegaţii de la Adunarea Parlamentară a NATO - desfăşurată la Varşovia - că Alianţa va răspunde la această provocare cu o combinaţie de disuasiune şi dialog politic.

Ucraina şi Georgia au fost descrise drept "parteneri apropiaţi ai NATO", în contextul în care Jens Stoltenberg a anunţat continuarea sprijinului politic pentru cele două ţări vecine cu Rusia.

Stoltenberg s-a întâlnit cu preşedintele polonez Andrzej Duda luni după discursul său din faţa Adunării Parlamentare a NATO, care a mai discutat şi despre extremismul organizaţiei Statul Islamic în Orientul Mijlociu sau despre situaţia din Afganistan.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel