Mercenarii ruși de la Wagner Group iau locul trupelor franceze în nord-estul Mali

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Un grup de luptători ai companiei ruse Wagner a ajuns, miercuri, la baza militară din Menaka, nord-estul Mali, pe care trupele franceze au predat-o armatei maliene.

Două surse franceze au declarat că zeci de trupe paramilitare ruse au ajuns miercuri la Menaka, în timp ce o sursă locală a afirmat că a văzut zeci de mercenari ruși la baza militară pe care armata franceză a returnat-o malienilor.

Statul Major francez, după operația anterioară de predare a bazei de la Gosse, în aprilie, a difuzat videoclipuri realizate de o dronă în apropierea acesteia, în care forțele paramilitare din Grupul Wagner îngropau cadavre, acuzând Franța de crime de război.

Luni, armata franceză a avertizat că va fi "foarte vigilentă la atacurile mass-media", într-o declarație înainte de a părăsi baza Menaka, pas care reprezintă penultima etapă a retragerii definitive a forțelor franceze din Mali.

În aceeași zi, șeful Statului Major francez a anunțat că retragerea din Menaka a avut loc într-o manieră ordonată, sigură și transparentă, pe fondul unor atacuri mediatice regulate menite să discrediteze reputația și credibilitatea forțelor franceze.

Franța a lansat în 2014 "Operația Barkhane" în Mali cu scopul de a elimina grupurile armate din Ciad, Niger, Mali, Burkina Faso, Mauritania și de a limita influența acestora.

Opt ani mai târziu, în mai, Mali a revocat acordurile de apărare semnate cu Franța și partenerii săi europeni, denunțând "încălcările flagrante" ale  suveranității naționale și "încălcările repetate" ale spațiului aerian malian de către forțele armate franceze.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel