Mercenari ruşi arestaţi în Belarus: Lukaşenko denunţă o tentativă de a 'organiza un masacru' la Minsk

Eduard Pascu |
Data publicării:

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a denunţat marţi o tentativă de a organiza 'un masacru' la Minsk înaintea alegerilor prezidenţiale de duminică, după arestarea pe teritoriul belarus a unor 'combatanţi' ruşi dintr-un grup paramilitar considerat ca fiind apropiat Kremlinului, informează AFP.

'Tentativa de a organiza un masacru în centrul Minskului este evidentă', a afirmat Lukaşenko într-un discurs către naţiune, acuzând Rusia de 'minciună' cu privire la cetăţenii ruşi arestaţi, pentru că 'ei au spus totul'. Moscova a declarat după arestarea în Belarus a 33 de cetăţeni ruşi, care ar fi membri ai grupului paramilitar Wagner - potrivit Minskului - că aceştia se aflau în Belarus în tranzit către alte destinaţii. Acest grup paramilitar opac este acuzat de mult timp că trimite mercenari să lupte în zone unde Rusia nu doreşte să intervină în mod oficial, notează AFP, transmite Agerpres.

'Acestea sunt minciuni: despre Istanbul, Venezuela, Africa şi Libia. Aceşti oameni au mărturisit, ei au fost trimişi special în Belarus', a declarat preşedintele Lukaşenko în faţa invitaţilor şi deputaţilor în Parlament. Preşedintele belarus a afirmat că o 'altă unitate' (de mercenari) a fost trimisă în sudul ţării: 'trebuie să-i vânăm în păduri şi să-i prindem'.

 

"Nu vă vom da ţara"



Arestarea acestor suspecţi a amplificat şi mai mult tensiunile cu Rusia, totuşi cel mai apropiat aliat istoric al Belarusului. 'Aţi întârziat cu un sfert de secol, suntem ferm ancoraţi în viitor, nu vă vom da ţara. Independenţa este scumpă, dar ea îşi merită preţul', a spus Lukaşenko, părând să se adreseze Moscovei pe care o acuză de luni de zile că vrea să facă din Belarus un vasal. Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani şi de 26 de ani la putere, se confruntă cu o mobilizare fără precedent la Minsk şi în provincie din partea susţinătorilor opoziţiei pentru candidatul surpriză, Svetlana Tihanovskaia, o profesoară de engleză de 37 de ani care i-a luat locul soţului său în cursa prezidenţială, Serghei Tihanovski, după arestarea acestuia în luna mai.

În prezent, autorităţile îl acuză pe soţul Tihanovskăi că ar fi complotat cu grupul Wagner pentru a orchestra tulburări cu ocazia alegerilor prezidenţiale în Belarus, nişte acuzaţii fanteziste, potrivit Moscovei şi detractorilor oficialilor de la Minsk. În discursul său, Lukaşenko le-a calificat drept nişte 'biete fetişcane' pe Svetlana Tihanovskaia şi pe cele două aliate ale sale - fosta şefă de campanie a unui rival al preşedintelui belarus în prezent în închisoare şi pe soţia unui opozant care s-a autoexilat, pe care le consideră drept nişte marionete în mâinile manipulatorilor.

'Ele nu înţeleg nimic din ceea ce spun, din ceea ce fac', a izbucnit el, 'nu conduci o ţară pornind de nicăieri'. Transpirând abundent în timpul acestui discurs de două ore, Lukaşenko şi-a început alocuţiunea către naţiune lăudând stabilitatea Belarusului într-o lume în haos. 'Întreaga planetă se zguduie. Belarusul, este singurul loc liniştit în inima Eurasiei', a proclamat el. Lukaşenko, care a minimalizat întotdeauna gravitatea pandemiei de coronavirus, a afirmat dintr-o dată că sub conducerea sa aceasta a fost larg încetinită în ţară. El însuşi a fost infectat, a recunoscut liderul de la Minsk, dar a spus că a fost asimptomatic.

Citește și: Mercenarii reținuți în Belarus fac parte din grupul Wagner - Video

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel