Membru în cabinetul de război, Benny Gantz amenință că va pleca și îi dă lui Netanyahu un ultimatum

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Membrul cabinetului de război al Israelului, Benny Gantz, a declarat sâmbătă că partidul său va înceta să sprijine coaliția premierului Benjamin Netanyahu dacă un plan strategic pentru a pune capăt războiului din Fâșia Gaza nu este aprobat în termen de trei săptămâni.

Benny Gantz, membru al cabinetului de război israelian, a amenințat sâmbătă că va părăsi guvernul prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

Cabinetul are cinci membri, principalii trei fiind Netanyahu, Gantz şi ministrul apărării, Yoav Gallant.

Gantz cere ca planul să includă șase puncte - de la dizolvarea mișcării teroriste palestiniene Hamas până la înființarea unei noi administrații din Gaza și întoarcerea rapidă a rezidenților în nordul zonei.

Unul dintre "obiectivele" planului trebuie să fie "instituirea unei administraţii americano-europeano-arabo-palestiniene care va gestiona afacerile civile" în Fâşia Gaza şi "va pune bazele unei alternative viitoare care să nu fie nici Hamas, nici (Mahmoud) Abbas", preşedintele Autorităţii Palestiniene, alungat din Fâşia Gaza în 2007 de Hamas, a explicat Gantz.

Netanyahu a respins setul de cereri, potrivit presei israeliene. Premierul spune că cererile prefigurează înfrângerea Israelului, a scris Haaretz. Netanyahu a mai spus că se opune recunoașterii unui stat palestinian ca parte a unui acord de apropiere cu Arabia Saudită pe care Gantz l-a susținut.

Agenția AP a scris că anunțul lui Gantz exacerbează tensiunile în conducerea Israelului la mai bine de șapte luni de la începutul războiului pentru eradicarea Hamas.

Prim-ministrul Netanyahu insistă asupra distrugerii militare totale a mișcării și încă nu a clarificat cum își imaginează viitorul Gaza. Între timp, luptele în curs adâncesc dezastrul umanitar care pune Israelul sub presiune internațională.

„Dacă alegi calea fanaticilor și conduci întreaga țară într-un abis, vom fi forțați să părăsim guvernul”, a spus Gantz.

În discurs, potrivit presei israeliene, el a propus un „plan de acțiune cuprinzător cu șase obiective”, care sunt întoarcerea ostaticilor răpiți de Hamas la 7 octombrie, sfârșitul stăpânirii Hamas în Gaza, demilitarizarea Fâșiei, crearea unei noi structuri guvernamentale, întoarcerea palestinienilor în nordul Gazei până la începutul lunii septembrie și munca la normalizarea relațiilor cu Arabia Saudită.

Gantz este un fost ministru al Apărării și rival de lungă durată cu Netanyahu, dar după începutul războiului s-a alăturat coaliției premierului, care include și partide de extremă dreapta. Gantz este, de asemenea, unul dintre cei trei membri cu drept de vot ai cabinetului de război, alături de Netanyahu și actualul ministru al Apărării Jo'av Galant. După plecarea sa, Netanyahu ar fi mai dependent de parteneri mai radicali, potrivit AP.

Netanyahu guvernează cu partide de ultra-dreapta și ultra-religioase de la sfârșitul anului 2022. Până acum, el a refuzat să prezinte un plan de guvernare și reconstrucție a Fâșiei Gaza după război.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel