Meleşcanu, întrevedere cu Rinkevics, ministrul de externe al Letoniei, partener NATO

Sebastian Florea |
Data publicării:

România şi Letonia sunt state membre cu drepturi depline în cadrul UE şi NATO şi lucrează împreună pentru realizarea aceloraşi valori liberale fundamentale în cadrul celor două organisme, a declarat joi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.

Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă de presă la finalul întrevederii avute cu omologul său leton, Edgars Rinkevics, care efectuează o vizită în ţara noastră.

"Ambele ţări sărbătoresc împlinirea a 100 de ani de la momentul realizării unor idealuri naţionale foarte importante. Letonia celebrează crearea republicii independente, iar România - Marea Uniune. Am subliniat în discuţiile cu dl ministru Rinkevics faptul că ţările noastre au un trecut istoric comun, ceea ce conferă relaţiilor dintre noi continuitate, solidaritate, prietenie. Astăzi, România şi Letonia sunt state membre cu drepturi depline în cadrul UE şi NATO şi lucrează împreună pentru realizarea aceloraşi valori liberale fundamentale în cadrul celor două organisme. Convorbirile noastre au fost foarte dense şi interesante şi au dovedit că România şi Letonia au o relaţie foarte apropiată, cultivată printr-un dialog constant la nivel înalt", a precizat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

Meleşcanu a afirmat că împreună cu omologul leton au analizat stadiul relaţiilor bilaterale şi au discutat teme de actualitate de pe agenda europeană, regională, internaţională şi de securitate.

"Am trecut în revistă contactele la nivel înalt care au fost organizate anul trecut - vizita la Riga a preşedintelui Senatului şi vizita la Bucureşti a ministrului leton al Apărării. Am discutat şi despre palierul economic al relaţiilor noastre şi am constatat că evoluţia este încurajatoare - sunt necesare mult mai multe acţiuni în evaluarea relaţiilor noastre şi în dezvoltarea deplină a potenţialului în acest domeniu. Am spus că suntem interesaţi de prezenţa unor investitori letoni în România, în condiţiile în care ţara noastră oferă multe oportunităţi într-o varietate de ramuri industriale şi are un cadru legislativ pentru companiile străine foarte prielnic", a arătat ministrul de Externe român.

Potrivit acestuia, s-a discutat şi despre cooperarea foarte bună dintre cele două ţări în domeniul apărării şi au fost explorate şi alte domenii de cooperare sectorială cu potenţial, cum ar fi tehnologiile de ultimă generaţie, agricultura sau energia.

Consolidarea proiectului european

"I-am precizat omologului meu faptul că Guvernul României continuă să fie dedicat politicii aderării la OCDE şi am exprimat interes pentru experienţa Letoniei în acest domeniu. În cadrul discuţiilor agendei europene, am subliniat faptul că România sprijină consolidarea proiectului european şi că viziunea noastră în cadrul UE este una pro-europeană, care urmăreşte o integrare cât mai profundă. Am subliniat faptul că pentru noi politica agricolă comună şi de coeziune a UE sunt principalele priorităţi în viitorul buget al Uniunii. A fost abordată şi tema extinderii UE, context în care am precizat că România susţine rolul pozitiv al acestei politici prin investiţia pe care o aduce la consolidarea păcii, securităţii, prosperităţii şi stabilităţii UE. De asemenea, am subliniat că ţara noastră este interesată de o vecinătate estică stabilă, democratică şi prosperă. (...) Am arătat că România rămâne cel mai ferm susţinător al parcursului european al Republicii Moldova şi că vom continua să oferim sprijin autorităţilor de la Chişinău pentru menţinerea unei orientări pro-europene. Am asigurat că regiunea Balcanilor de Vest va fi o prioritate inclusiv din perspectiva continuării procesului de extindere", a mai spus Meleşcanu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel