Medvedev, șantaj pe față: Ucraina trebuie să recunoască pretențiile Rusiei dacă vrea să aibă curent electric

Cătălin Costea |
Data publicării:
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Administrația Prezidențială de la Kiev
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

Dacă mai exista vreun dubiu privind intenția Rusiei de a utiliza și componenta energie electrică împotriva Ucrainei și unității europene, în cadrul războiului hibrid pe care îl practică încă dinaintea invadării propriu-zise a Ucrainei, acesta a fost înlăturat de recentele declarații făcute de Dmitri Medvedev.

În modul cel mai direct, care începe tot mai mult să-i caracterizeze intervențiile publice pe tema războiului din Ucraina, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse a scris astăzi pe canalul său de Telegram că situația privind asigurarea energiei electrice din Ucraina se va îmbunătăți doar dacă Kievul va recunoaște cerințele Rusiei și rezultatele referendumurilor.

"Calea către stabilitatea aprovizionării cu energie este diferită. Trebuie recunoscută legitimitatea cererilor Rusiei în cadrul operației militare speciale și a rezultatelor acesteia, reflectate în constituția noastră. Și atunci situația (Ucrainei) se va îmbunătăți", a scris acesta înainte de a comenta decizia autorităților ucrainene de a cumpăra energie electrică din Slovacia.

Potrivit lui Medvedev, „achiziționarea de energie electrică din Slovacia de către regimul de la Kiev va duce la o creștere suplimentară a prețurilor la energie atât pentru europeni, cât și pentru ucraineni, în timp ce nu va oferi stabilitatea dorită în funcționarea sistemului energetic ucrainean”.

Pe 10 octombrie, Rusia  a început să vizeze centralele electrice ucrainene și alte puncte cheie ale infrastructuri energetice din toată Ucraina. Au fost înregistrate pene de curent pe scară largă, mai întâi în centrul și nordul Ucrainei, iar din 25 octombrie pe întreg teritoriul țării, cu excepția teritoriilor ocupate.

Loviturile pe care forțele ruse le-au executat cu drone iraniene și, în special, cu rachete de croazieră au avariat deja aproximativ o treime din rețeaua energetică a Ucrainei, obligând autoritățile să oprească exporturile de energie electrică și să treacă la raționalizarea consumului de electricitate.

În sudul țării, rușii au eliberat în ultimele zile cantități mari de apă din barajul de pe Nipru de la Kahovka, acțiune considerată premergătoare unei potențiale aruncări în aer a acestuia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel