Mascații, așteptați cu cafeaua făcută la descinderi. Scurgeri de informații la DIICOT

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Forțele Speciale ale Poliției Române Facebook
Sursă foto: Forțele Speciale ale Poliției Române Facebook

Cazul scurgerilor de informații din cadrul Biroului teritorial Botoșani al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), care au compromis anchetele în patru dosare penale, continuă să scoată la iveală aspecte de nebănuit. Potrivit anchetatorilor, cel care oferea informațiile era chiar un grefier.

Ancheta a scos la iveală că prin intermediul grefierului, traficanții aflau dacă anumite persoane erau sau nu monitorizate, interceptate sau supravegheate. Mai mult, liderii grupărilor infracționale din Botoșani aveau posibilitatea, prin intermediul datelor furnizate de grefier, să afle momentele în care DIICOT organiza acțiunile de destructurare a grupărilor infracționale, precum și numărul de percheziții și persoanele vizate, scrie publicația locală Monitorul de Botoșani. 

Pe 27 noiembrie 2012, DIICOT Botoșani a organizat una dintre cele mai mari acțiuni împotriva traficanților de țigări. Anchetatorii au făcut atunci 98 de percheziții domiciliare, fiind vizate cinci grupări. Doar că, numai cu o zi înainte de percheziții, traficanții au fost anunțați despre descinderile care urmau să aibă loc. Atunci au apărut primele suspiciuni cu privire la scurgerile de informații, după ce au fost interceptate o serie de convorbiri între traficanți.

Din interceptările autorităților asupra convorbirilor telefonice reiese că traficații au fost anunțați de descinderi în limbaj codat „mâine dimineață cocoșii vor cânta la ușă”. Potrivit sursei citate, în unul din cazuri, cu o atitudine degajată, anunțată de descinderi o femeie a așteptat perchezițiile mascaților cu cafeaua făcută.

Trimis în judecată pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat, favorizarea făptuitorului, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, grefierul a fost condamnat în primă instanță la închisoare cu executare. Astfel, magistrații i-au stabilit o pedeapsă rezultantă de doi ani, șapte luni şi 10 zile închisoare, cu interzicerea unor drepturi printre care și dreptul de a mai ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat. Totodată, instanța a dispus confiscarea de la acesta a sumei de 950 de euro și a 1.000 de lei.

Hotărârea nu este definitivă și a fost atacată cu apel, mai precizează sursa citată.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel