Marocul va achiziționa primul submarin de luptă. Foarte probabil, acesta va fi unul francez din clasa “Scorpene”

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Fiind printre puținele state riverane Mării Mediterane care nu deține submarine, Marocul intenționează să achiziționeze un submarin francez de atac din clasa "Scorpene".

Cotidianul "Africa Intelligence" a relatat că Marocul s-a orientat asupra submarinului francez într-un moment în care studia posibilitatea achiziționării unei astfel de nave din Portugalia, Grecia, Rusia sau Spania.

În ultimii patru ani s-a discutat despre un submarin rusesc din clasa Kilo, atractiv prin prețului său rezonabil. În cele din urmă, problema a rămas la nivel declarativ din două motive: primul este că Marocul nu este considerat client al Rusiei din punct de vedere militar, nu a achiziționat arme din această țară și nu a încheiat acorduri semnificative.

Al doilea motiv este veto-ul pe care țările occidentale ar putea să-l impună Marocului cu privire la achiziționarea de arme rusești, deoarece echipamentul militar marocan este occidental, în principal din Statele Unite și Franța.

Mai mult, Rusia ar putea instala pe submarin dispozitive de spionaj și, prin urmare, ar fi dificil pentru Maroc să participe la exerciții militare internaționale.

Dimensiunea submarinelor din clasa "Scorpene" variază între șaizeci și șaptezeci de metri, iar prețul se apropie de jumătate de miliard de euro. Sunt submarine din noua generație, fabricate de "Naval Group" din Franța în colaborare cu compania spaniolă Navantia. Marocul a cumparat de la compania franceză cele mai importante nave de război. India, Brazilia, Chile și Malaezia au achiziționat o serie de submarine din această clasă

Marocul este singurul stat riveran Mediteranei care are forțe aeriene, terestre și maritime relativ avansate, dar care nu a avut până în ultimii ani în intenție să achiziționeze un submarin. Toate țările mediteraneene, cu excepția Tunisiei, Libiei, Maltei și Ciprului, au submarine. Un exemplu în acest sens este “rivala” Algeria, care deține nu mai puțin de șase submarine rusești și cu care se pare ca Marocul a intrat într-o nouă cursă a înarmării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel