Mark Esper - Un act etic rar întâlnit

H.D. Hartmann |
Data publicării:
Secretarul american al apărării, Mark Esper
Secretarul american al apărării, Mark Esper

Secretarul Apărării, Mark T. Esper, s-a recuzat din procesul decizional și de revizuire  a contractului de cooperare comună de apărare al Pentagonului sau JEDI, contract de cloud computing, deoarece fiul său este angajat cu unul dintre ofertanții inițiali, a declarat marți un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării. 

Pentru a merge mai departe, revizuirea finală va fi  supervizată de către secretarul adjunct al Apărării, David Norquist. Decizia de recuzare a fost luată „din abundență de precauție”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, într-o declarație trimisă prin e-mail. „Deși nu i se cere legal, [Esper] s-a îndepărtat de la participarea la orice decizie în urma ședințelor de informare, datorită faptului că fiului său adult este angajat al unuia dintre solicitanții de contract inițiali”, a scris Hoffman.

Amazon și Microsoft sunt singurele două companii eligibile să câștige masivul contract, după ce Oracle și IBM au fost eliminate din competiție. Amazon este văzută pe scară largă ca un conducător frontal datorită experienței sale în ceea ce privește gestionarea datelor clasificate pentru CIA. Declarația Departamentului Apărării nu specifică pentru care companie lucrează fiul lui Esper. O purtătoare de cuvânt a IBM a declarat pentru The Post că fiul lui Esper, Luke, „a fost consultant de strategie digitală cu IBM Services din februarie. Rolul său nu are legătură cu urmărirea JEDI de către IBM. "

Potrivit unui profil LinkedIn care pare să aparțină lui Luke Esper, care îl identifică ca consultant de strategie digitală la IBM, tânărul Esper a început să lucreze la companie în februarie. Mark Esper a fost confirmat ca secretar al apărării câteva luni mai târziu, în iulie anul curent.

Contractul JEDI în valoare de 10 miliarde de dolari US, care urmărește să centralizeze infrastructura de calcul a armatei în mâinile unei companii tehnologice, va permite agențiilor militare de informații americane să valorifice cele mai avansate inovații pe care Silicon Valley le poate oferi. La începutul anului, DefenseRomania scrie despre faptul că puternica companie Oracle a făcut publică o scrisoare adresată celor mai înalți demnitari ai SUA, prin care atrăgea atenția asupra unor nereguli care ar fi avut loc în timpul procesului de selecție inițial, provocând reacția președinteui Trump, care a cerut o reviziuire a procedurilor și etapelor de îndeplinire a proiectului.

Oficialii din departamentul apărării erau pe punctul de a selecta un câștigător pentru JEDI, la începutul acestui an, dar au întrerupt achiziția pentru a investiga potențialele conflicte de interese care implicau pe Deap Ubhi, un fost oficial al apărării care s-a alăturat Amazon, la scurt timp după ce a supervizat un serviciu de achiziții militare, ca angajat al Departamentului Apărării. Ancheta condusă de către inspectorul general, a investigat contractul cloud de 10 miliarde de dolari al Pentagonului, a stabilit că Ubhi a indus în eroare Pentagonul și Amazon în ceea ce privește condițiile de bază ale participării la selecție, dar a stabilit, de asemenea, că rolul său nu a creat un conflict de interese organizațional în favoarea Amazon. Ubhi a fost una dintre cele patru persoane care au făcut obiectul unui proces de lungă durată adus de Oracle, care a căutat să dezlege achizițiile JEDI. Ca urmare a rezultatelor anchetei, la sfârșitul lunii septembrie, Casa Albă i-a cerut lui Esper să revizuiască contractul, după ce președintele Trump și-a exprimat îngrijorarea că atribuirea va ajunge la Amazon. Oficiali ai Pentagonului, care supraveghează achizițiile militare, au subliniat că revizuirea de către Esper a strategiei pentru JEDI este separată de procesul de selecție a sursei care evaluează ofertele de la Amazon și Microsoft. El a mai spus că acordul final de atribuire va aștepta până la revizuirea lui Esper, precum și investigația inspectorului general

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel