Marina ucraineană, ținută pe linia de plutire de Turcia: A doua corvetă din clasa ”Ada” este construită la Istanbul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Turcia va construi o corvetă din clasa ”Ada” pentru nevoile marinei ucrainene.

Potrivit ziarului Ukrainska Pravda, ceremonia de așezare a chilei a avut loc la un șantier naval din districtul Tuzla din Istanbul. Prima corvetă de acest tip pentru Ucraina, numită ”Hatmanul Ivan Mazepa”, a fost construită tot acolo.

După ce a amânat ani de zile construcția corvetei ”Proiect 58250”, ce urma să se numească ”Volodimir cel Mare”, iată că Ucraina se vede în situația să-și doteze flota maritimă apelând la navele construite în șantierele navale ale Turciei.

Potrivit UP, care citează comunicatul Marinei, Ucraina va primi o a doua corvetă din clasa ”Ada”, odată cu construirea navei realizată de șantierul naval RMK Marine din Istanbul. Se pare că va fi cea mai mare clasă de nave cu care va fi dotată Marina Ucrainei în viitorul apropiat.

Prezenți la ceremonia de așezare a chilei, oficialii Armatei ucrainene nu au intrat în detalii privind termenele de livrare pentru cea de-a doua corvetă, însă au precizat că lucrările se desfășoară conform calendarului agreat.

18 august 2023 - Ceremonia de așezare a chilei pentru a doua corvetă din clasa ”Ada”, ce va fi construită în Turcia pentru Marina ucraineană

Construirea celei de-a doua corvete a fost prinsă în înțelegerea dintre Ankara și Kiev, din 2020. La acea vreme, costul primei nave era estimat la aproximativ opt miliarde de grivne (aproximativ 200 de milioane de euro). 

Reamintim că prima corvetă, Hatman Ivan Mazepa” a fost lansată la apă în octombrie 2022, urmând ca echipamentele și armele să fie instalate pe navă până în 2024, conform site-ului Turdef.

Decizia finală cu privire la sistemele de arme nu a fost încă luată, dar conform site-ului, ucrainenii intenționează să echipeze corveta cu rachete antinavă ”Neptun”, iar Turcia este pregătită să instaleze propriile rachete antinavă ATMACA cu o rază de acțiune de 280 de kilometri sau modulul de luptă Aselsan Gokdeniz cu un tun dublu ”Oerlikon” de 35 mm. Modulul poate trage până la 1.100 de lovituri pe minut la o rază efectivă de 4.000 de metri.

Corvetele de clasă ”Ada” sunt mândria industriei maritime turcești, alături de cea mai mare navă de război turcească ”Anadolu” și de cel mai recent tanc ”Altay”, împreună cu celebrele drone Bayraktar TB-2.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel