US Navy SEALs au interceptat o ambarcațiune ce transporta componente de rachete iraniene destinate rebelilor houthi

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
U.S. Navy / Foto: Randi Brown
U.S. Navy / Foto: Randi Brown

Printre echipamentele confiscate se numără componente de rachete balistice și rachete de croazieră de fabricație iraniană, afirmă armata americană.

Armata americană a declarat marţi că a confiscat SUA săptămâna trecută componente de rachete de fabricaţie iraniană destinate rebelilor Houthi.

Piesele erau transportate în Marea Arabiei pe cu o ambarcațiune tradiţională arabă.

Foto: Nava care transporta componente de rachete iraniene / dvidshub

"Este prima captură de arme convenţionale letale avansate (ACW-Advanced Conventional Weapons) furnizate de Iran rebelilor houthi de la începutul atacurilor houthi împotriva unor nave comerciale în noiembrie 2023", a declarat Statul Major al armatei americane într-un comunicat.

Piesele de rachetă au fost confiscate la bordul unui velier tradiţional arab, manevrat de un echipaj de 14 persoane. Ambarcaţiunea a fost scufundată, întrucât a fost considerată periculoasă, potrivit Centcom.

Printre articolele confiscate se numără componente de „propulsie, ghidare și focoase pentru rachete balistice Houthi cu rază medie de acțiune (MRBM) și rachete de croazieră antinavă (ASCM), precum și componente asociate apărării aeriene”, așa-numitele ”Advanced Conventional Weapons”.

Captura, efectuată în operațiunea în care au dispărut doi pușcași marini din Navy SEALs 

Foto: Componente de rachete iraniene / dvidshub

Această operaţiune, desfăşurată la 11 ianuarie, a permis confiscarea de arme conţinând "componente de rachete balistice şi de rachete de croazieră", precizează comunicatul.

Trupele US Navy SEALs care operează de la bordul navei USS Lewis B Puller (ESB 3), sprijinite de elicoptere și vehicule aeriene fără pilot (UAV), au executat o îmbarcare complexă a velierului, lângă coasta Somaliei,

Doi puşcaşi marini care au participat la operaţiune au fost daţi dispăruţi de joi seara în largul coastelor somaleze.

Este vorba de doi membri ai Navy SEALs, o forţă comando de elită. În continuare se desfăşoară "căutări intense" pentru localizarea lor, a indicat Michael Kurilla, şeful comandamentului militar american pentru Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi de Sud (Centcom).

Cei doi puşcaşi marini se aflau în misiune în cadrul Flotei a V-a a SUA care operează într-o zonă extinsă cuprinzând Golful Persic, Marea Roşie, Golful Oman şi unele zone din Oceanul Indian. Cartierul său general se află la Manama, în Bahrein.

„Este clar că Iranul continuă să livreze ajutoare letale avansate către Houthi. Acesta este încă un exemplu al modului în care Iranul seamănă activ instabilitate în întreaga regiune”, a spus generalul Michael Erik Kurilla.

Houthi au vizat nave în sudul Mării Roșii și au avertizat că vor ataca toate navele care se îndreaptă spre Israel. Ei își justifică atacurile spunând că sunt menite să sprijine palestinienii în timp ce se confruntă cu „agresiunea și asediul” Israelului în Gaza.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel