Marina Indiană dă semne că ar putea deveni o superputere navală. ”Este un mesaj către cel mai mare inamic al nostru”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Cele două portavioane indiene - INS Vikrant și INS Vikramaditya - piesele centrale ale flotei maritime a Indiei. Cele două nave servesc drept „aerodromuri suverane plutitoare”, oferind o platformă de lansare pentru o gamă largă de avioane, inclusiv avioan
Cele două portavioane indiene - INS Vikrant și INS Vikramaditya - piesele centrale ale flotei maritime a Indiei. Cele două nave servesc drept „aerodromuri suverane plutitoare”, oferind o platformă de lansare pentru o gamă largă de avioane, inclusiv avioane de luptă MiG-29K, elicoptere MH60R, Kamov, Sea King, Chetak și ALH.

Cea mai populată țară din lume semnalizează că e pregătită să contribuie la securitatea maritimă internațională. Ambițiile navale ale Indiei reprezintă un semnal clar și față de cel mai mare rival al său din regiune - China.

Rebelii Houthi susținuți de Iran au vizat zeci de nave care tranzitau Marea Roșie.

Deși India nu s-a alăturat forțelor conduse de SUA care luptă împotriva Houthi, Marina indiană a trimis trei distrugătoare de rachete ghidate și avioane de recunoaștere încă din luna noiembrie. 

În misiunile de combatere a pirateriei maritime, Marina Indiană a trimis și distrugătorul cu rachete ghidate INS Visakhapatnam.

Mișcarea reprezintă o schimbare importantă de postură a Indiei. Timp de decenii, accentul politicii sale de apărare a fost granița sa terestră cu rivalii Pakistan și China.

 

Marina Indiei, tot mai prezentă în apele internaționale

Marina indiană a desfășurat și nava INS Sharda în misiunile de patrulare

Pe măsură ce ambițiile sale globale cresc, India începe să-și consolideze puterea navală în apele internaționale, scrie AP.

Prin trimiterea navelor pentru patrulare, India „contribuie în mod proactiv” la stabilitatea maritimă internațională, a declarat viceamiralul Anil Kumar Chawla , care a fost, până în 2021, șeful Comandamentului Naval de Sud al Indiei.

"Nu o facem doar din altruism. Dacă nu ești o putere navală, nu poți aspira niciodată să devi o putere globală", a spus Chawla. „India este o putere regională și s-a poziționat ca un jucător global, o putere globală în creștere”, a spus el.

"Este un mesaj către China. Că India este o țară care poate desfășura o forță atât de mare. Aceasta este curtea noastră. Probabil că suntem cea mai responsabilă putere navală din regiune", a mai spus el.

 

Amenințarea maritimă chineză 

Foto: Marina indiană intervenit după ce nava MV Genco Picardy a fost lovită de drone lae Rebelilor Houthi, pe 17 ianuarie 2024. Distrugătorul INS Visakhapatnam a fost trimis pentru a oferi asistență (foto: Marina Indiei)

China și India sunt blocate într-un conflict militar din cauza unei dispute la granița din regiunea muntoasă.

Deși Beijingul susține că armata sa este de natură pur defensivă, pentru strategii navali ai Indiei, Marea Chinei de Sud rămâne o preocupare majoră, 60% din mărfurile Indiei trecând prin căile maritime din regiunea dominată de Beijing.

De-a lungul anilor, China și-a consolidat prezența în Oceanul Indian, o rută cheie pentru aprovizionarea sa cu energie. În plus, China are cea mai mare flotă din lume după numărul de nave, de peste trei ori mai mare decât marina indiană.

În plus, chinezii caută din ce în ce mai multe baze navale în Oceanul Indian, drept pentru care India nu are altă opțiune decât să continue construirea propriei sale flote, sunt de părere experții citați de AP.

 

India dă un semnal și Chinei

Cele două portavioane INS Vikramaditya și INS Vikrant construite în India, împreună cu o flotă diversă de nave militare / sursa: Marina Indiei

Experții spun că amplificarea competiției cu Beijingul a determinat India să achiziționeze nave, submarine și avioane mai avansate și să investească mai mult în tehnologie și infrastructură. Ponderea marinei din bugetul în creștere pentru apărare al Indiei, care a ajuns la 72,6 miliarde de dolari anul trecut, a crescut la 19% de la aproximativ 14%. 

Marina indiană a construit, de asemenea, parteneriate strategice.

Cel mai relevant este ”patrulaterul” India, SUA, Australia și Japonia - o alianță strategică în Indo-Pacific, cunoscută sub numele de Quad. Marinele celor patru țări organizează în mod regulat exerciții care sunt văzute ca parte a unei inițiative de contracarare a puterii în creștere a Chinei în Pacific.

Încercările Indiei sunt relevante militar, dar - așa cum recunoaște și fostul șef al Comandamentului Naval de Sud al Indiei - țara sa nu are în prezent „puterea de a proiecta putere în Marea Chinei de Sud” din cauza vastelor active navale ale Chinei în zonă: „Sincer să fiu, dacă este un război adevărat, India nu are cu adevărat capacitatea de a face asta" a spus acesta. „Nu avem încă o alianță precum NATO”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel