Marina chineză, demonstraţie de forţă cu ocazia celei de-a 70-a aniversări-Video

S.I. Catalin |
Data publicării:

Poporul chinez iubeşte pacea, iar ţările nu ar trebui să se ameninţe unele pe altele cu folosirea forţei, a declarat marţi preşedintele Chinei, Xi Jinping, în deschiderea unei ample parade pentru marcarea a 70 de ani de la crearea Marinei chineze, relatează Reuters.

Xi Jinping supervizează un amplu plan de modernizare a Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) prin dezvoltarea tuturor tipurilor de armament, de la avioane nedetectabile la transportatoare aeriene, în contextul în care Beijingul îşi sporeşte prezenţa în Marea Chinei de Sud, aflată în dispută, şi în jurul Taiwanului autonom, ceea ce a stârnit îngrijorări în regiune şi la Washington.

Marina a fost unul dintre principalii beneficiari ai planului de modernizare, China dorind să îşi extindă puterea mult dincolo de teritoriul său şi să îşi protejeze rutele comerciale şi cetăţenii din străinătate.

La o întâlnire cu ofiţeri navali străini în oraşul Qingdao din estul Chinei, Xi Jinping a spus că forţele maritime din întreaga lume ar trebuie să colaboreze pentru a proteja pacea şi ordinea pe mare.

,,Poporul chinez iubeşte şi doreşte pacea şi vom urma neabătut calea dezvoltării paşnice", a adăugat liderul chinez, în comentarii transmise de agenţia oficială de presă Xinhua, după ce jurnaliştii străini au fost rugaţi de preşedinte să părăsească sala.

,,Fiecare ar trebui să îl respecte pe celălalt, să ne tratăm ca egali, să întărim încrederea reciprocă, să consolidăm dialogul şi schimburile maritime şi să aprofundăm cooperarea pragmatică între forţele maritime", a mai afirmat el.

,,Trebuie să există mai multe discuţii şi consultări între ţări. Sub niciun pretext nu se poate recurge la forţă sau ameninţări", a spus Xi Jinping.

,,Toate ţările ar trebui să participe la consultări egale, să îmbunătăţească mecanismele de comunicare pentru situaţii de criză, să consolideze cooperarea regională în domeniul securităţii şi să promoveze rezolvarea corespunzătoare a disputele maritime", a declarat el.

La paradă sunt programate să participe 32 de nave şi 39 de avioane chineze, precum şi nave de război din alte 13 ţări, printre care India, Japonia, Vietnam şi Australia.

China a anunţat că va desfăşura pentru prima dată noi submarine şi nave de război nucleare.

Beijingul a respins în mod frecvent îngrijorările legate de intenţiile sale militare, în special în contextul în care cheltuielile cu armata cresc constant.

China spune că nu are nimic de ascuns şi a invitat câţiva jurnalişti străini la bordul unei nave a Marinei pentru a urmări parada.

Ultimele lupte navale purtate de China au fost cu Vietnamul în Marea Chinei de Sud în 1974 şi 1988, dar a fost vorba de ciocniri relativ minore.

Nave ale Marinei chineze au participat de asemenea la patrule antipiraterie internaţionale în largul Somaliei de la sfârşitul lui 2018.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel