Marea Egee: Forțele armate grecești sunt gata să răspundă oricărei acțiuni a armatei turce

S.I. Catalin |
Data publicării:

Forțele armate ale Greciei se află în stare de alertă, pregătită să facă față unei posibile escaladări a tensiunilor în Orientul Mijlociu sau în estul Mării Egee, conform publicației ateniene Kathimerini, citat de Ahvalnews.

Întrebarea la care trebuie să se gândească autoritățile elene este cum să reacționeze în cazul în care Turcia decide să efectueze prospecții sau foraje seismice în interiorul platoului continental al Greciei sau al zonei sale economice exclusive.

Cea mai mare preocupare se referă la o posibilă intervenție turcă la est de insula Rhodos și la sud de insula Kastellorizo. La nivel politic, Atena a făcut tot ceea ce a putut, subliniind posibilele repercusiuni ale comportamentului provocator al Turciei asupra stabilității în regiune și nu numai.

Declarația Uniunii Europene de săptămâna trecută, deși vagă, a fost primită bine de Primul Ministru Alexis Tsipras, care consideră că este vorba de ,,prima condamnare clară și decisivă" a Turciei de către bloc ,,după decenii de încălcări ale dreptului internațional." Cu toate acestea, la nivel operațional, este mai puțin clar care ar trebui să fie răspunsul Greciei.

Forțele armate ale țării vor fi în alertă ridicată în timpul verii, în timp ce oficialii din Ministerul Apărării pregătesc o serie de planuri pentru a răspunde unei eventuale intervenții turce. Întrebat săptămâna trecută dacă Grecia se poate baza pe sprijinul militar al UE sau al Statelor Unite în cazul unui incident, Ministrul Apărării, Evangelos Apostolakis, a declarat reporterilor că Grecia va trebui să planifice un astfel de scenariu în mod independent.

,,Nu există o astfel de promisiune, nici o astfel de chestiune în acest moment, dar, așa cum am spus mai devreme, în principiu, când va trebui să facem ceva, ne așteptăm să acționăm singuri." De asemenea, autoritățile de la Atena nu au prea multă încredere în promisiunile președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a trimite nave sub pavilion francez în Marea Egee, dacă va fi necesar, deoarece astfel de promisiuni au mai fost făcute și altă dată, fără vreun rezultat practic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel