Marea Britanie va oferi Ucrainei şi vehicule blindate Stormer, echipate cu rachete sol-aer Starstreak

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit informațiilor publicate de Daily Mail, pe 19 aprilie 2022, Marea Britanie este gata să furnizeze Ucrainei vehicule blindate Alvis Stormer, echipate cu sistemul de rachete sol-aer Starstreak. Acest nou transfer de arme are ca scop să îmbunătăţească şi mai mult capacitățile de apărare antiaeriană ale Ucraineni, care în aceste zile este ţinta bombardamentelor forţelor ruse de ocupaţie.

Pentru a sprijini forțele armate ucrainene să reziste atacurilor trupelor ruse, Regatul Unit a furnizat deja către Ucraina versiunea portabilă - lansat de pe umăr - a sistemului de apărare aeriană Starstreak.

La începutul lunii martie, Marea Britanie a anunţat că și-a intensificat furnizarea de arme către armata ucraineană, adăugând rachetele antiaeriene Starstreak pe o listă cu alte echipamente militare oferite Ucrainei pentru a se apăra în faţa agresiunii militare ruse.

La sfârşitul lunii martie, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, preciza că primul lot de rachete antiaeriene Starstreak urmează să fie livrate Ucrainei, iar primi Militarii ucraineni au fost deja instruiţi să le opereze.

La 8 aprilie 2022, Regatul Unit a aprobat un alt ajutor de 100 de milioane de lire sterline pentru a furniza echipamente și arme militare Ucrainei, inclusiv un alt lot de sisteme de rachete de apărare aeriană Starstreak.

Alvis Stormer este un sistem mobil de apărare aeriană instalat pe un șasiu cu șenile al CVRT, o familie de vehicule blindate aflată în dotarea armatei britanice

Vehiculul Alvis Stormer este echipat cu o stație de arme Starstreak HVM (Racheta de mare viteză) montată în spatele carenei. Stația de arme HVM este înarmată cu patru rachete Starstreak. Alte 12 rachete sunt depozitat în interiorul vehiculului.

Furnizarea de sisteme suplimentare de apărare aeriană Ucrainei va fi deosebit de relevantă pe fondul faptului că forţele ruse de ocupaţie au început să folosească iar aviația împotriva armatei ucrainene.

De exemplu, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, colonelul Oleksandr Motuzianik, nu mai astăzi ruşii au ridicat de la sol 49 de avioane de luptă și cu rază lungă de acțiune pentru a bombarda Ucraina.

Potrivit specificaţiilor tehnice, sistemul Starstreak a fost conceput pentru a doborât elicoptere, avioane care zboară la joasă altitudine și vehicule aeriene fără pilot.

O rachetă trasă dintr-un sistem Starstreak zboară cu o viteză de peste trei ori mai mare decât viteza sunetului (3 Mach) -  are propriul său sistem de ghidare în „calea laser” – având o rază de acțiune de până la 7 km.

Britanicii au lansat sistemul de rachete antiaeriene Starstreak în 1997, mai întâi montat pe un vehicul blindat, dar mai recent ca un lansator de rachete multiple cum este versiunea vehiculului blindat Alvis Stormer. Există și o versiune sub forma unui sistem portabil de rachete antiaeriene - lansat de pe umăr.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel