Marea Britanie trimite trupe în Germania pe fondul tensiunilor din Ucraina

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Armata britanică, sursă foto: Ministerul britanic al Apărării via Sky News
Armata britanică, sursă foto: Ministerul britanic al Apărării via Sky News

Armata britanică va desfășura sute de vehicule blindate în Germania, la mai puțin de un an după ce și-a marcat retragerea oficială din această țară. Redislocarea trupelor britanice este menită să contribuie la întărirea NATO, în condițiile în care presiunea Rusiei asupra Ucrainei rămâne ridicată.

Ca parte a planurilor descrise drept o restructurare „radicală” a forțelor terestre britanice, guvernul de la Londra a anunțat, joi, că o bază NATO din localitatea Sennelager, lângă orașul german Paderborn, va deveni unul dintre cele trei noi „centre teritoriale regionale” pentru armata britanică, celelalte două urmând să fie stabilite în Oman și Kenya.

Revenirea armatei Regatului Unit (UK) în Germania are loc după ce, în februarie a fost închis cartierul general britanic din Bielefeld punctul final al unei retrageri a 20.000 de soldați, desfășurată pe o perioadă de un deceniu.

Însă din februarie și până acum, câteva lucruri fundamentale s-au schimbat. Președintele SUA, Joe Biden, a oprit retragerea a mii de militari americani din Europa, măsură ordonată de predecesorul său, Donald Trump. Rusia a concentrat începând cu finalul lunii martie o forță impresionantă de aproape 120.000  de militari la granița cu Ucraina, pe care o menține și în prezent. Iar, potrivit planului de reformă al Forțelor Armate britanice, publicat tot martie, în noul context mondial de securitate, trupele britanice vor pune accentul pe operațiile expediționare, apărarea începând de fapt la mare distanță de frontierele naționale.

Scopul este ca mai multe trupe să fie desfășurate în diferite părți ale globului pentru o perioadă mai mare de timp, antrenându-se cu forțele partenere, pentru a consolida relațiile cu aliații și a descuraja amenințările din partea unor state precum Rusia și China.

Prezența reînnoită în Germania va însemna, de asemenea, că Regatul Unit poate răspunde mai rapid oricărui atac rusesc, sau de altă natură, asupra unui stat membru NATO european, potrivit secretarului britanic al apărării, Ben Wallace.

Referindu-se la noua forță din Germania, comandantul Forțelor Terestre (Field Army) britanice, generalul-locotenent Ralph Wooddisse, a declarat: „Propunem un număr substanțial de vehicule blindate pentru a ne putea deplasa mai repede în caz de nevoie, oriunde pe continent”.

Un oficial guvernamental a precizat că nu cunoaște cifrele exacte, dar planurile sunt de „sute” de tancuri și vehicule blindate la Sennelager, în Germania.

Decizia vine după îngrijorările tot mai mari ale aliaților NATO privind creșterea semnificativă a probabilității unei invazii a Rusiei asupra Ucrainei. În urmă cu o săptămână, Kievul a anunțat că Moscova a concentrat aproximativ 114.000 de militari la nord, est și sud de Donbas - regiune separatistă în sud-estul Ucrainei, controlată de forțele pro-ruse din 2014.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel