Marea Britanie răspunde oficial apelului „daţi-ne aripi” al Ucrainei. Până la trimiterea de avioane, piloții ucraineni - pregătiți pe teritoriul britanic

Darius Muresan |
Data publicării:
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Foto: Royal Air Force
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Foto: Royal Air Force

Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat în cadrul unei conferințe de presă în această seară că Marea Britanie va pregăti piloți ucraineni de vânătoare. Acesta e un pas mare către o decizie viitoare privind transferul de avioane de luptă.

Rishi Sunak a anunțat în cadrul conferinței pe care a avut-o cu Volodimir Zelenski că Marea Britanie va face tot ce îi va sta în putință pentru a ajuta Ucraina să învingă în războiul de agresiune pe care Rusia îl poartă împotriva ei.

Întrebat dacă va trimite Marea Britanie avioane Ucrainei, Sunak a precizat că primul pas către o asemenea decizie e să existe piloți și tehnicieni care să le poată opera iar „acest proces a început astăzi”.

Sunak a subliniat că Marea Britanie va antrena piloți ucraineni, dar nu a dorit să intre în mai multe detalii. El a amintit de faptul că Londra e al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar către Ucraina, după SUA.

Premierul britanic a precizat că „orice e pe masă” în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei.

Potrivit celor de la BBC, Volodimir Zelenski a adăugat că au fost discuții și a auzit de intențiile britanicilor de a trimite avioane de luptă, dar făcând referire directă la Eurofighter Typhoon, el a spus că decizia nu e doar a Londrei.

Amintim că Marea Britanie a fost primul stat care a anunțat și că va trimite Ucrainei tancuri de luptă Challenger 2. Londra a trimis multe alte sisteme de la sisteme antitanc la sisteme antiaeriene sau obuziere.

Totodată, peste 10.000 de militari ucraineni au fost aduși, în ultimele șase luni, în Marea Britanie pentru pregătirea de luptă, iar alți 20.000 de soldați ucraineni sunt planificați să fie antrenați în acest an.

 

Zelenski a  cerut avioane de luptă Marii Britanii. „Daţi-ne aripi”

 

2. Pilot ucra... (screenshot_20221030-183044_gallery_52256100.jpg)

Pilot ucrainean / Forțele aeriene ale Ucrainei, facebook

La reşedinţa oficială a premierului britanic, Volodimir Zelenski a mulţumit la rândul său Marii Britanii pentru "marele sprijin (acordat) din primele zile ale invaziei" ruse. "Vă mulţumesc mult. Suntem realmente mândri şi avem relaţii foarte bune cu Rishi" Sunak, a adăugat Zelenski, citat de Agerpres.

Ulterior, la Westminster Hall (parlament), preşedintele ucrainean le-a spus parlamentarilor britanici că va face "tot posibilul şi imposibilul pentru a determina lumea să furnizeze Ucrainei avioane moderne pentru a le da putere şi a-i proteja pe piloţii care ne vor apăra".

El a făcut referire la pregătirea de pilot a regelui Charles al III-lea, dând asigurări că toţi piloţii de avioane de luptă din Ucraina sunt priviţi ca nişte regi "întrucât sunt atât de puţini şi valoroşi", şi i-a dăruit preşedintelui Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, o cască de pilot de vânătoare inscripţionată cu mesajul "Libertatea este a noastră, daţi-ne aripi ca s-o apărăm!".

"Ştim că libertatea va triumfa, ştim că Rusia va pierde", a mai spus Volodimir Zelenski.

Anul trecut, Londra i-a furnizat Kievului ajutor militar în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline, iar guvernul s-a angajat să menţină acelaşi nivel şi în acest an, situându-se astfel pe poziţia a doua în lume după SUA, sub acest aspect. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel