Marea Britanie cere explicații SUA după ce presa a scris că Washingtonul va bloca dislocarea F-35 în Regat

Eduard Pascu |
Data publicării:

Parlamentul Regatului Unit cere clarificări Statelor Unite cu privire informațiile apărute potrivit cărora SUA nu vor mai desfășura avioane de luptă F-35 Lightning II Joint Strike Fighter în Marea Britanie, în urma deciziei Londrei de a implementa rețeaua 5G prin Huawei, transmite Janes.

Președintele Comisiei de Apărare, din Parlamentul britanic, Tobias Ellwood, a trimis o scrisoare către secretarul de stat american, Mike Pompeo, pe 6 mai, în care a solicitat clarificări asupra informațiilor apărute în presă cu privire la faptul că senatorii republicani iau în calcul interzicerea dislocării aeronavelor F-35 către statele care implementează rețeaua 5G prin compania chineză Huawei.

Ellwood a precizat că dacă această inițiativă s-ar concretiza, legea ar putea afecta nu doar dislocarea aeronavelor americane F-35 în Marea Britanie, dar ar pune sub semnul întrebării și planurile de a desfășura aeronave F-35 ale Marinei americane pe portavionul britanic HMS Queen Elizabeth.

Politicianul britanic a subliniat că astfel de informații apărute în presă riscă să nască controverse între Marea Britanie și cel mai apropiat aliat al Londrei, SUA, într-o perioadă în care securitatea la nivel global e greu încercată. Ellwood a cerut americanilor clarificări cu privire la această inițiativă.

Apelul către Washington a fost făcut de Marea Britanie după ce The Daily Telegraph a publicat un material în care se precizează că oficialii republicani iau în calcul o inițiativă prin care s-ar interzice desfășurarea aeronavelor F-35 în statele care implementează rețeaua 5G prin Huawei.

SUA și Marea Britanie au divergențe majore cu privire la implementarea rețelei 5G de către Huawei. Washingtonul se teme că astfel chinezii ar putea avea acces la informații secrete. Pe de altă parte Huawei respinge acuzaţiile că ar ajuta serviciile de informaţii chineze să fure secrete.

Compania este cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii pentru reţelele mobile, iar Marea Britanie consideră că interzicerea participării Huawei ar fi întârziat implementarea 5G şi ar fi crescut costurile suportate de consumatori.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel