Marea Britanie a operaționalizat modernele sisteme antiaeriene Sky Sabre, desfășurate în Polonia ca urmare a agresiunii ruse în Ucraina

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem Sky Sabre, sursă foto: Ministerul Apărării din Marea Britanie
Sistem Sky Sabre, sursă foto: Ministerul Apărării din Marea Britanie

Sistemele moderne de apărare antiaeriană Sky Sabre ale forțelor armate britanice desfășurate în Polonia au fost operaționalizate.

Mijloacele sunt destinate consolidării securității Poloniei în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a confirmat, ieri dimineață, pe Twitter, dislocarea sistemelor Sky Sabre pe teritoriul țării sale.

„Sistemul britanic de apărare antiaeriană Sky Sabre este deja în țara noastră pentru a garanta siguranța spațiului aerian polonez. Acesta este rezultatul relațiilor noastre puternice cu Marea Britanie și dovada preocupării noastre comune pentru securitatea flancului estic”, a declarat ministrul polonez al apărării într-un comunicat.

Mijloacele dislocate în Polonia aparțin Bateriei 11 din Regimentul 16 Artilerie Regală. Subunitatea de 80 de militari britanici a ajuns în Polonia în aprilie, iar acum a devenit complet operațională.

 

Despre Sky Sabre, sistem de apărare antiaeriană de ultimă generație britanic

 

Sistemul de apărare antiaeriană Sky Sabre este o nouă armă care a intrat în serviciul forțelor armate britanice din decembrie anul trecut.

Noile sisteme vor înlocui mijloacele de apărare antiaeriană Rapier din British Army (Forțele Terestre britanice), care au vechime de peste 20 de ani.

Sky Sabre este compus din trei elemente: radar, sistem de transmitere a datelor și rachete antiaeriene. Radarul omnidirecțional 3D Giraffe detectează ținte la o distanță de 120 de kilometri, putând urmări simultan 24 dintre acestea. Fiecare lansator are opt rachete CAMM (Common Anti-Air Modular Missile), cu o rază de acțiune de până la 25 de km.

Rachetele antiaeriene CAMM au o masă de 99 de kilograme și dezvoltă o viteză maximă de 4 Mach.

Polonia a comandat și ea două sisteme Sky Sabre (în total șase lansatoare) pentru o baterie de apărare antiaeriană, ca prim pas în programul Narew dedicat echipării armatei poloneze cu sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune (SHORAD).

În plus, Polonia a selectat sistemul bazat pe racheta CAMM, pentru a-și echipa viitoarele fregate din clasa Miecznik.

CITEȘTE ȘI: Un sistem francez MAMBA cu rachete Aster 30 protejează litoralul României. După operaționalizarea Patriot românești, apărare se va coordona

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel