Mareșalul Kalifa Haftar și fii săi, dați în judecată în SUA pentru tortură și crimă

Eduard Pascu |
Data publicării:
Generalul Khalifa Haftar, care conduce Armata Națională Libiană (ANL)
Generalul Khalifa Haftar, care conduce Armata Națională Libiană (ANL)

Mareșalul libian Khalifa Haftar și cei doi fii ai săi ar putea fi condamnați la închisoare în statul american Virginia, după ce în această lună a fost înaintat un proces în care sunt acuzați de torturarea și uciderea a membrilor a două familii, în 2014, în timpul campaniei sale brutale reducere la tăcere a disidenților din țara nord-africană, transmite agenția turcă Anadolu.

Conform documentelor depuse la Curtea Districtului Virginia din SUA, familiile Al-Suyid și Al-Krshiny susțin că forțele aflate sub comanda lui Haftar și a fiilor săi Saddam și Khalid, și alte forțe sub comanda Haftar, au torturat și ucis doi membri din fiecare dintre familiile lor în orașul libian Benghazi.

"Pârâții Khalid și Saddam ... sunt cetățeni americani și membri ai LNA care au locuit ani de zile în Virginia și au proprietăți în acest district", se arată actele depuse la instanță, deschizând calea compensațiilor financiare pentru familiile victimelor.

Potrivit avocatului reclamanților, Kevin Carroll, aceștia au șanse mari să câștige cazul și să primească despăgubiri substanțiale de la Haftar și fii săi, care dețin 17 proprietăți în Virginia. "Avem documentații despre proprietățile pe care le dețin. Familiile speră la daune financiare", a spus avocatul Carroll.

„Faptul că familiile sunt cetățeni libieni nu îi împiedică să recupereze daunele în Statele Unite în temeiul acestei legi”, a spus el, referindu-se la Legea privind protecția victimelor torturii din 1991. Legea permite deschiderea proceselor civile în instanțele americane împotriva persoanelor care, acționând în calitate oficială pentru orice națiune străină, au comis torturi și/sau crime extrajudiciare.

Familiile au descris atrocitățile comise membrii familiei Haftar în documentele instanței. Documentele furnizate instanței îi descriu pe Haftar și pe cei doi fii ai săi drept cetățeni americani și detaliază dreptul de proprietate asupra a 17 imobile din diferite districte din Virginia, în valoare totală de cel puțin 8 milioane de dolari.

 

Haftar a comis crime de război

 

Potrivit familiilor, de când Haftar și fii săi au preluat Armata Națională Libiană (LNA), „au purtat un război fără discriminare împotriva poporului libian”. LNA are în prezent un război împotriva Guvernului Acordului Național (GNA), guvernul ales al Libiei, recunoscut de ONU, din Libia, condus de prim-ministrul Fayez Serraj. "Forțele lor au torturat și au ucis sute de libieni fără niciun proces. Au arătat o nesocotire completă pentru siguranța civilă și dreptul umanitar internațional prin efectuarea de atacuri necinstite, disproporționate, indiscriminate și inutile asupra cartierelor rezidențiale dens populate, provocând consecințe devastatoare", au spus familiile.

Au continuat să spună că membrii familiei Haftar a comis crimele sub pretextul combaterii extremismului. „Și au încercat să purifice țara de așa-numiții extremiști, atacând casele anumitor etnii, disidenți suspectați și a celor care pur și simplu nu erau de acord cu ei.”

 

Haftar, sursă CIA

 

De asemenea, familiile victimelor susțin că Haftar s-a poziționat mai târziu împotriva președintelui Muammar Gaddafi și ar fi devenit o sursă pentru Agenția Centrală de Informații din SUA (CIA). "În acea perioadă, el a obținut cetățenia Statelor Unite și a locuit în Commonwealth-ul din Virginia", se arată în documentele înaintate instanței.

În octombrie 2014, forțele conduse de Haftar, „acționând în baza autorității guvernului Libiei, au lansat „Operațiunea Demnitate” împotriva celor suspectați de a se opune forțelor LNA, în special în orașul Benghazi. În timpul operațiunii, LNA, sub comanda inculpaților, a încălcat normele iar civilii și deținuții au fost uciși prin tortură, fie au fost uciși fără a fi judecați", au spus familiile.

Familia Al-Krshiny, în special, a fost vizată datorită originii ei turcești, potrivit documentelor depuse la instanță.

Vezi și: Libia: Forţe pro-Haftar, susţinute de Rusia, au blocat exporturile de petrol în principalele porturi ale ţării

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel