Coronavirus | MApN: O aeronavă cu combinezoane de protecţie din Coreea de Sud ajunge în ţară

S.I. Catalin |
Data publicării:

O aeronavă C-17 Globemaster III ce transportă 100.000 de combinezoane de protecţie din Coreea de Sud va ateriza la Otopeni, în noaptea de marţi spre miercuri, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

MApN a solicitat Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic care operează de pe Baza Aeriană Papa din Ungaria desfăşurarea unei noi misiuni aeriene de urgenţă, pentru transportul a încă aproximativ 45 de tone de echipamente de protecţie medicală de la Seul la Bucureşti, precizează sursa citată.

Echipamentele, constând în aproximativ 100.000 de combinezoane de protecţie, au fost achiziţionate de statul român prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în ţara noastră.

Misiunea de zbor, ale cărei costuri sunt acoperite de Statele Unite în sprijinul Guvernului României, este executată cu o aeronavă C-17 Globemaster III.

Acesta este cel de-al treilea zbor solicitat de Ministerul Apărării Naţionale cu aeronave C-17 Globemaster III, iar folosirea acestei capabilităţi, care este exploatată în comun de ţări NATO şi partenere, pentru misiuni de urgenţă în contextul gestionării pandemiei de coronavirus a fost o premieră în cadrul Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic.

Coordonarea zborului a fost realizată, din partea României, de Centrul Naţional Militar de Comandă al MApN.

Potrivit ministerului, distribuirea echipamentelor de protecţie în ţară va fi realizată cu mijloace de transport din dotarea IGSU şi, cu sprijinul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, acestea vor fi distribuite şi alocate, în funcţie de nevoi, personalului medical şi echipajelor operative aflate în teren.

România a semnat în anul 2008, ca membru fondator, Memorandumul de Înţelegere pentru constituirea Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic, care cuprinde, în prezent, alături de ţara noastră, alte nouă ţări NATO - Bulgaria, Estonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovenia, SUA şi Ungaria, şi două state membre ale Parteneriatului pentru Pace: Finlanda şi Suedia.

Alianţa Nord-Atlantică contribuie la implementarea măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19 şi acţionează pentru accelerarea asistenţei pentru ţările membre care sunt afectate major de răspândirea acestei boli. Aceasta include atât identificarea de capacităţi de transport aerian pentru a se asigura livrările de materiale medicale, cât şi coordonarea între solicitările de asistenţă şi ofertele aliaţilor şi partenerilor care dispun de stocuri sau materiale excedentare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel