Makiivka: Rusia pune atacul cu rachete pe seama utilizării telefonului mobil de către soldați. Incompetenţa conducerii armatei ruse a jucat un rol mai important

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a declarat că atacul cu rachete de Anul Nou, asupra unei şcoli transformate în cazarmă din localitatea Makiivka, estul Ucrainei, care a ucis cel puțin 89 de soldați ruși, a avut loc pentru că militarii ar fi folosit telefoanele mobile, sfidând o interdicție. Pornirea telefoanelor și utilizarea acestora a permis inamicului să își localizeze ținta, au declarat oficialii de la Moscova, dar au fost repede contrazişi chiar de către o portavoce a propagandei de la Kremlin. De asemenea, Ucraina spune că 400 de soldați au fost uciși - și alți 300 răniți - în atacul care a vizat cazarma din Makiivka, în zona ocupată de ruşi a Donețkului.

 

Rusia a declarat că la ora 00:01, ora Moscovei, în ziua de Anul Nou, șase rachete au fost lansate de un sistem de rachete HIMARS, de fabricație americană, asupra clădirii unei școli profesionale din oraşul Makiivka, care se află în partea anexată de Rusia a regiunii Donețk. Cu câteva momente înainte, președintele Vladimir Putin a ținut discursul său anual de Anul Nou la televiziunea rusă, relatează BBC.

Comandantul adjunct al regimentului, locotenent-colonelul Bachurin, se numără printre cei uciși, a anunțat miercuri Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. O comisie investighează circumstanțele incidentului, se arată în declarație.

Dar era "deja evident" că principala cauză a atacului a fost utilizarea telefoanelor mobile de către trupele aflate în raza de acțiune a armelor ucrainene, în ciuda faptului că acest lucru este interzis, susţine Ministerul rus al Apărării

"Acest factor a permis inamicului să localizeze și să stabilească coordonatele locației personalului militar pentru un atac cu rachete".

Generalul-locotenent Serghei Șevriukov a declarat că oficialii găsiți responsabili vor fi aduși în fața justiției și că "toate măsurile necesare sunt în prezent adoptate pentru a preveni în viitor acest tip de incident tragic".

Bilanțul oficial al armatei ruse este acum de 89 de morți. Cifra anterioară de 63 de morți reprezenta deja cea mai mare pierdere de vieți omenești admisă de Moscova de la începutul războiului. Bilanțul real al morților din Makiivka ar putea fi mult mai mare, așa cum susțin atât Ucraina, cât și sursele neoficiale rusești.

În al doilea rând, în declarație se spune că "oficialii responsabili" vor fi aduși în fața justiției, ceea ce sugerează că ceva a mers prost. Acesta este un comportament extrem de neobișnuit pentru Moscova - foarte rar autoritățile recunosc că s-au făcut erori.

Clădirea școlii profesionale din oraşul Makiivka era plin de soldați ruşi în acel moment - bărbați despre care se crede că se aflau printre cei 300.000 de soldați chemați la mobilizare parțială în septembrie de către președintele Vladimir Putin. O cantitate mare de muniție era, de asemenea, depozitată în apropierea clădiri, ceea ce a amplificat seria de explozii.

Șeful autorităților ruse din regiunea Donețk, Denis Pușilin, a lăudat eroismul celor prinși în atacul cu rachete, despre care a spus că au încercat să-și scoată camarazii din clădire. 

Armata ucraineană a infirmat miercuri versiunea Moscovei care susţine că principalul motiv al localizării soldaţilor ruşi ucişi în noaptea de Anul Nou de o lovitură cu rachete HIMARS asupra unei şcoli transformate în cazarmă în localitatea Makiivka din estul Ucrainei a fost folosirea telefoanelor mobile de către aceştia.

''Desigur, folosirea telefoanelor cu geolocalizare este o greşeală. Dar este clar că această versiune pare puţin ridicolă'', a declarat purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forţelor Armate Ucrainene, Sergii Cerevatîi.

Dar reprezentantul armatei ucrainene citat mai sus a sesizat ''desfăşurarea unor grupuri atât de mari de soldaţi noi mobilizaţi - ceea ce înseamnă că nu sunt foarte antrenaţi, nici foarte bine coordonaţi - în spaţii largi inadecvate adăpostirii în caz de pericol''.

''Este clar că această (folosire a telefoanelor) nu a fost cauza principală (a reperării soldaţilor ruşi). Cauza principală a fost că ei au fost incapabili să-şi desfăşoare sub camuflaj acest personal. Iar noi am profitat de asta, am detectat bine ţinta şi am distrus-o'', a explicat militarul ucrainean.

''Desigur, asta este o greşeală (a ruşilor), şi cred că acum ei caută un vinovat. Îşi aruncă vina de la unul la altul'', mai remarcă Sergii Cerevatîi.

 

Voce a propagandei Kremlin critică versiunea armatei ruse cu privire la atacul de la Makiivka

 

La rândul său, un important blogger militar rus decorat anul trecut de preşedintele Vladimir Putin a avertizat că lejeritatea cu care armata rusă abordează conflictul pornit în Ucraina va conduce şi la alte ''tragedii'' precum cea de la Makiivka.

Potrivit bloggerului Semion Pegov, explicaţia Ministerului rus al Apărării că gruparea a fost reperată şi localizată de armata ucraineană în principal pentru că soldaţii ruşi au folosit intens telefoanele mobile este ''neconvingătoare'' şi o ''încercare jenantă de a pasa vina''.

Admiţând că localizarea unor trupe cu ajutorul semnalului telefoanelor mobile este o modalitate practică de reperare a unei ţinte, bloggerul rus consideră că gruparea soldaţilor ruşi ar fi putut fi semnalată şi cu dronele de recunoaştere ale ucrainenilor sau de un informator al acestora.

El argumentează că armata ucraineană nu recurge la rachetele HIMARS dacă nu este sigură asupra unei ţinte prin confirmarea ei vizuală ori prin alte informaţii. ''Aceasta este o armă de înaltă precizie care costă mult. Înainte de a lovi cu HIMARS, inamicul în mod sigur verifică informaţia. Nu trage aşa, la întâmplare'', a remarcat Pegov.

Prin urmare, ''un lucru banal este să nu aduni 500 de oameni într-un singur loc, ci să-i răspândeşti în zece locuri diferite'', explică el, acuzând neglijenţa comandanţilor ruşi, care au grupat un număr mare de soldaţi în acea şcoală, deşi ştiau că ea se află în raza de acţiune a lansatoarelor multiple de rachete ucrainene şi nici nu este prima dată când trupele ucrainene reuşesc să lovească trupe ruse concentrate în diverse clădiri.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel