Maia Sandu: Victoria Ucrainei va deschide calea soluționării conflictului din Transnistria

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Oficialii de la Chișinău se așteaptă ca după victoria Ucrainei în războiul început de Federația Rusă să apară condiții geopolitice pentru o reglementare pașnică a conflictului transnistrean.

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu spune că transformările nu vor avea loc peste noapte, iar problema transnistreană se va rezolva treptat, „pentru că lucrurile sunt complicate”, iar procesul de reintegrare ar trebui să se desfășoare în așa fel încât să nu conducă la slăbirea instituțiilor statului moldovenesc și a proceselor democratice.

„Trăim în pace datorită armatei ucrainene. Și în acest timp am făcut tot posibilul să împiedicăm țara noastră să fie atrasă în război, să păstrăm ordinea și pacea în societatea noastră, să luptăm minciunile.

Suntem interesați de soluționarea conflictului transnistrean. Repet încă o dată că soluțiile pe care le vedem sunt doar pașnice. Poate că, atunci când Ucraina va câștiga acest război și își va întoarce teritoriile, va apărea o oportunitate geopolitică care ne va permite să rezolvăm conflictul în mod pașnic”, a mai spus Maia Sandu, citată de radiomoldova.

 

R. Moldova va ajuta Ucraina să-și exporte cereale, însă ținând cont de interesele agricultorilor moldoveni

 

Republica Moldova lucrează cu partenerii externi pentru a ajuta Ucraina să-și exporte cereale, ținând cont în același timp de interesele fermierilor moldoveni, a declarat președinta R. Moldova , Maia Sandu.

”Încercăm să găsim o soluție. Se discută și cu Ucraina, și cu România și cu Comisia Europeană să vedem cum putem împăca interesele fermierilor R.Moldova, dar și să putem asigura acest tranzit de cereale din Ucraina. Suntem obligați să ajutăm Ucraina. Ucraina ne asigură pacea astăzi. Noi vom face totul ca să găsim o soluție pe cât se poate de bună pentru ambele părți, a spus președinta.

Republica Moldova este unul dintre cele mai fierbinți puncte din Europa, în ceea ce privește folosirea de către Rusia a tehnicilor războiului hibrid. În ultimul an, autoritățile de la Chișinău s-au confruntat cu presiuni majore - proteste de stradă organizate de partidul pro-rus SOR, creșterea prețului la gazele furnizate de Rusia, declarații agresive ale reprezentanților regiunii transnistrene.

În același registru s-a încadrat și declarația recentă a șefei regiunii Găgăuzia, Evghenia Guţul, care doreşte să deschidă o reprezentanţă la Moscova.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel