Moscova activează încă o bombă cu ceas în R. Moldova: Găgăuzia vrea să deschidă o reprezentanţă diplomatică la Moscova

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia aplică o rețetă patentată pentru a crea noi tensiuni în Republica Moldova. De data aceasta, a fost activată Găgăuzia, ai cărei reprezentanți cer - nici mai mult , nici mai puțin - să deschidă o reprezentanță diplomatică la Moscova, privilegiu recunoscut exclusiv statelor.

Rusia menține încă o influență majoră în Republica Moldova, iar acest lucru este confirmat, din nou, și de acțiunile autorităților structurii autonome găgăuze.

”Găgăuzia doreşte să deschidă o reprezentanţă la Moscova, dar din cauza sabotajului de la Chişinău, acest lucru va dura mai mult decât se aştepta”. Această declaraţie a fost făcută de şeful entităţii teritoriale autonome (başkan), Evghenia Guţul, într-un interviu acordat RIA Novosti, scrie Rador.

"Deocamdată, este dificil să precizăm o dată exactă, din cauza sabotării activităţii noastre de către Chişinău, de aceea implementarea acestui proiect va dura ceva mai mult decât a fost planificat. Cu toate acestea, există o dorinţă reciprocă de a coopera, ceea ce înseamnă că ne vom deschide cu siguranţă reprezentanţa acolo" - a subliniat Guţul.

Amintim că, în luna mai, Camera de Apel din Comrat a validat victoria candidatului din partea Partidului "Şor" la alegerile pentru şefia Găgăuziei. După cum s-a precizat, această decizie a fost luată pe fondul verificărilor buletinelor de vot de către autorităţile moldovene. Şefa Găgăuziei a mai declarat că este pregătită pentru un dialog cu Chişinăul. "În ciuda divergenţelor care au avut loc, sunt gata să stabilesc un dialog cu autorităţile din Republica Moldova "Am demarat activitatea şi vom începe cu formarea unei echipe" - a spus Guţul.

 

Reacția autorităților de la Chișinău a venit câteva ore mai târziu

 

Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene (MAEIE) califică drept "imposibilă" intenţia şefului Găgăuziei, Evghenia Guţul, de a deschide o reprezentanţă a acestei entităţi teritoriale autonome în Rusia, informează NewsMaker.

"Găgăuzia face parte din Republica Moldova, iar ţara noastră are deja o reprezentanţă diplomatică în Rusia. Deoarece Găgăuzia nu este subiect de drept internaţional, nu poate deschide reprezentanţe oficiale sau diplomatice în alte ţări" - au declarat surse din cadrul MAEIE.

Sursele citate au subliniat că astfel de declaraţii nu se aud pentru prima dată, dar punerea lor în practică nu este posibilă, deoarece sunt în contradicţie cu legea. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel