Maia Sandu, despre reglementarea conflictului transnistrean: trebuie să includă retragerea trupelor ruse și excluderea federalizării

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Retragerea trupelor ruse, excludere oricărei forme de federalizare, acceptarea datoriei la gaze de către Tiraspol, sunt câteva dintre ideile privind problema transnistreană expuse de președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu acordat publicației ucrainene "Evropeiska Pravda".

Întrebată dacă în Republica Moldova poate fi aplicat modelul Nagorno-Karabahului de soluționare a problemei transnistrene, Maia Sandu a declarat soluția trebuie să fie exclusiv pașnică.

Cred că într-o zi va exista o oportunitate geopolitică pentru reunificarea Moldovei și trebuie să fim pregătiți pentru asta. Dar, în orice caz, ar trebui să fie o soluție pașnică. Aceasta ar trebui să fie o soluție care să satisfacă întreaga R. Moldova. Mai mult, sunt sigură că acesta ar trebui să fie un plan de acțiune elaborat în Moldova, coordonat cu toate forțele politice și cu societatea”, a precizat Maia Sandu, potrivit publicației Deschide.md.

Totodată, președintele ales a declarat că Chișinăul nu va recunoaște datoria regiunii transnistrene față de Gazprom.

„Chiar dacă Transnistria folosește gazul gratuit și spune că datoria revine Moldovei, acest lucru nu este adevărat. Nu vom recunoaște niciodată această datorie. Aceasta este datoria „autorităților” din Transnistria și nimeni nu ne-a întrebat dacă vrem sau nu să primim acest gaz”, a spus Maia Sandu.

Totodată, președintele ales a reiterat că nu susține un plan de federalizare a Republicii Moldova

„Sunt împotriva federalizării Moldovei, nu susțin opțiunile propuse de Dodon și partidul său. Pentru că, deși nu au oferit propuneri clare, au vorbit despre federalizare. Sunt sigur că vom găsi un format pentru rezolvarea conflictului”, a afirmat Maia Sandu.

Potrivit Maiei Sandu, acest plan trebuie să includă retragerea completă a trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel