MAI spune că pe teritoriul României nu există „secții de poliție” ale Chinei pentru monitorizarea cetățenilor chinezi

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

MAI a reacționat ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public despre presupuse „secții ilegale de poliție” ale Chinei pe teritoriul României.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a precizat luni că nu există un acord semnat cu autorităţile din Republica Populară Chineză care să permită înfiinţarea unor "secţii de poliţie ilegale", după ce în spaţiul public au apărut informaţii pe această temă.

Potrivit Biroului de presă al MAI, toate documentele bilaterale de cooperare existente în domeniul de competenţă al MAI, indiferent de statul cu care au fost semnate, respectă legislaţia internă a României şi pe cea internaţională.

"Vă asigurăm că Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile specializate, desfăşoară constant, conform competenţelor, activităţi pentru a se asigura că, pe teritoriul României, nu sunt desfăşurate activităţi care să aducă atingere siguranţei naţionale, ordinii publice şi drepturilor cetăţenilor", arată sursa citată.

Potrivit Pro TV, care citează un raport al grupului de campanie pentru drepturile omului din Madrid, Safeguard Defenders,  China operează peste 100 de așa-numite secții de poliție în întreaga lume pentru a-și monitoriza, hărțui și repatria cetățenii în exil.

Multe dintre aceste secții sunt înființate prin acorduri bilaterale de securitate cu țările gazdă din Europa și Africa, susține raportul.

Organizația a citat exemple specifice în care un cetățean chinez a fost forțat să se întoarcă în China din Franța, dar și alte cazuri în care cetățenii chinezi au fost repatriați forțat din țări precum Serbia și Spania.

China a negat conducerea forțelor de poliție nedeclarate în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe afirmând pentru CNN în noiembrie: „Sperăm că părțile relevante să înceteze să se afirme pentru a crea tensiuni. Folosirea acestui pretext pentru a defăima China este inacceptabilă”.

Potrivit sursei citate, România este indicată ca una dintre țările care au fost de acord cu înființarea unor astfel de secții chineze de securitate.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel