Mai mulţi primari solicită Congresului american să blocheze trimiterea agenţilor federali

Eduard Pascu |
Data publicării:

Mai mulţi primari ai unor oraşe din SUA, toţi democraţi, au solicitat luni Congresului să blocheze desfăşurarea agenţilor federali cerută de preşedintele Donald Trump în oraşele lor, întrucât prezenţa acestora - potrivit lor - exacerbează tensiunile în timpul manifestaţiilor împotriva rasismului care au loc în întreaga ţară, potrivit Reuters.

Solicitarea lor a intervenit în aceeaşi zi în care procurorul din Oregon a anunţat arestarea a 22 de persoane pentru acuzaţii derivând din confruntările cu poliţia federală şi locală. Agenţii federali trimişi la Portland, în Oregon, au intrat în atenţia naţiunii după difuzarea unor imagini în care aceştia băgau în dube fără însemne instituţionale manifestanţi reţinuţi, băteau un veteran al US Navy şi lansau gaze lacrimogene în mame militante şi chiar în primarul oraşului. "Cerem Congresului să adopte o legislaţie pentru a preciza că astfel de acţiuni sunt ilegale şi respingătoare", se adresează într-o scrisoare trimisă liderilor ambelor partide din Senat şi Camera Reprezentanţilor primarii democraţi din Portland, Chicago, Seattle, Albuquerque, New Mexico, Kansas City, Missouri şi Washington, D.C., transmite Agerpres.

Apelul vine în urma unei recrudescenţe a protestelor Black Lives Matter în weekend, cu o escaladare a violenţei şi organizarea unei contramanifestaţii a adepţilor supremaţiei albilor şi participarea la acţiunile de protest a unei miliţii înarmate a negrilor.

O persoană a fost împuşcată mortal la Austin, în Texas, în cursul unei acţiuni de protest sâmbătă, iar alte două au fost atinse de focuri de armă la o manifestaţie în Aurora, Colorado, duminică. La Seattle, poliţia a declarat că este o revoltă şi a arestat 45 de persoane în cursul unei manifestaţii împotriva desfăşurării de agenţi federali la Portland şi a unei forţe de rezervă la Seattle. Ciocniri între manifestanţi şi agenţi federali au avut loc şi la Los Angeles, în faţa curţii federale de justiţie.

 

Instigatori


Violenţele din weekend din centrul oraşului Richmond au fost instigate de simpatizanţii supremaţiei albilor care s-au dat drept protestatari Black Lives Matter, notează Reuters. Un grup al unei miliţii de culoare a mărşăluit sâmbătă în Louisville, Kentucky, cerând dreptate pentru Breonna Taylor, o femeie de culoare ucisă de poliţişti care au descins în apartamentul ei. După violenţele din Oakland, California, în cadrul unei manifestaţii care a avut loc duminică, primarul Libby Schaaf i-a condamnat pe "agitatori" pentru că au vandalizat centrul oraşului şi i-au oferit lui Donald Trump "imaginile pe care acesta şi le doreşte" pentru a justifica trimiterea agenţilor federali în oraşele americane.

Preşedintele Trump a declarat că forţele federale sunt necesare pentru restabilirea ordinii în oraşe ca Portland, afirmând că responsabilii locali nu pot sau nu doresc să intervină. Cele 22 de persoane a căror arestare a fost anunţată luni au fost acuzate de diverse infracţiuni federale derivate din protestele desfăşurate în 23, 24, 25 şi 26 iulie, inclusiv agresarea unor ofiţeri federali şi hărţuirea şi urmărirea unor angajaţi federali.

U.S. Marshals Service, agenţie federală de aplicare a legii din cadrul Departamentului de Justiţie al SUA, a anunţat luni într-o postare pe Twitter că a pregătit deja personal pentru a fi trimis în Oregon.

Citește și: Proteste violente în SUA. Donald Trump cere măsuri mai dure contra protestatarilor

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel