Mai multe țări sunt de acord să antreneze piloți ucraineni pe avioane F-16: În privinţa furnizării, ultimul cuvânt îl au Statele Unite

S.I. Catalin |
Data publicării:
Tehnicieni americani, în timpul unui proces de mentenanță al unui avion de luptă F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force
Tehnicieni americani, în timpul unui proces de mentenanță al unui avion de luptă F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force

Ucraina a primit un semnal din partea unor țări cu privire la disponibilitatea lor de a începe pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, a anunțat Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al afacerilor externe.

,,Există un progres. Avem semnale clare din partea unor țări că sunt pregătite să înceapă pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16", a declarat ministrul ucrainean.

Potrivit șefului Ministerului ucrainean de Externe, avionul de luptă F-16 este o aeronavă perfectă datorită caracteristicilor sale tehnice, deși Kievul evită să neglijeze alte aeronave. Kuleba a adăugat că ultimul cuvânt în ceea ce privește F-16 îl au Statele Unite, pentru că sunt avioane de luptă americane.

În plus, ministrul a spus că a discutat recent cu omologii săi din statele occidentale despre pașii necesari și argumentele care trebuie găsite pentru ca Washingtonul să dea undă verde transferului de avioane de  lupta F-16 către Ucraina.

Recent, publicația americană The Hill a relatat că membri ai Partidului Democrat din SUA au insistat asupra transferului de avioane de luptă F-16 și asupra furnizării de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune către Ucraina și au cerut ca președintele Joe Biden să aprobe decizia respectivă.

"Membri ai Congresului din ambele partide i-au cerut lui Biden să furnizeze Ucrainei artilerie cu rachete cu rază lungă de acțiune, numită ATACMS, și avioane de vânătoare moderne F-16", a declarat publicația americană The Hill.

Administrația americană a refuzat până acum, spunând că Statele Unite nu pot renunța la sistemele ATACMS și că avioanele de luptă F-16 nu sunt o prioritate pentru Ucraina.

 

Transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina, considerat următorul pas logic al Washingtonului

 

Cu toate acestea, promisiunea Washingtonului de a furniza Ucrainei tancuri M1 Abrams, după luni de opoziție din partea Casei Albe, a dat motive de optimism.

Deocamdată, un grup de legislatori americani consideră că avioanele F-16 și rachetele cu rază lungă de acțiune sunt următorul pas logic pe care Washingtonul ar trebui să-l facă, ca parte a unei asistente militare de securitate acordate Ucrainei. 

Aceste noi arme ar putea avea o importanță cheie în apărarea, dar și în contraofensiva ucrainenilor, spun membrii Congresului SUA. Printre aceștia, subliniază publicația he Hil, se numără numele unor colegi de partid ai lui Biden, precum Jason Crow, Richard Blumenthal, Sheldon Whitehouse, Jared Golden, Mark Kelly și alții.

Între timp, unii lideri militari americani sunt de acord cu această poziție. Kievul oficial continuă să insiste asupra necesității de a începe procesul de transfer al avioanelor de luptă F-16 către Ucraina. În acest sens, ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, a făcut apel la Statele Unite să permită altor țări să transfere avioane de luptă americane către Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel