Mai multe avioane F-16 ale US Air Force vor face echipă cu cele ale Poloniei şi Belgiei pentru misiuni de Poliție Aeriană Întărită

S.I. Catalin |
Data publicării:

Avioanele F-16 ale US Air Force de la baza aeriană Spangdahlem, Germania, au fost dislocate în Polonia pe 4 ianuarie pentru a participa la misiuni de poliţie aeriană, desfăşurate împreună cu aliații est-europeni, se precizează într-un comunicat de presă al NATO, citat de Air Force Magazin şi Defense News. 

Pe tot parcursul desfăşurării lor în Polonia, avioanele F-16 americane vor efectua zboruri alături de aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Poloneze în Lituania, ca parte a misiunii lor de poliție aeriană din Marea Baltică, dar și cu F-16 belgiene în Estonia pentru misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing).

Desfăşurarea avioanelor F-16 americane are ca scop creșterea nivelului de interoperabilitate între statele aliate, dar urmăreşte să demonstreze capacitatea NATO de a desfășura rapid și eficient active în regiuni vitale pentru a proteja spațiul aerian aliat.

Acest lucru este în concordanță cu accentul tot mai mare al USAF de a se angaja rapid în luptă, un concept care se bazează pe un grad ridicat de interoperabilitate între piloţii care pot opera în zone austere.

Avioanele F-16 din SUA, Polonia și Belgia vor desfăşura manevre aeriene complexe și vor lucra îndeaproape cu Centrul de Operațiuni Aeriene de la Uedem, Germania (CAOCUE) pentru a îmbunătăți procedurile de comandă și control, se arată în comunicatul NATO.

Comunicatul de presă al NATO a subliniat că desfășurarea de avioane F-16 a fost „planificată de mult” de SUA, dar vine într-o perioadă de tensiuni din ce în ce mai mari în Europa de Est. Rusia a menținut o prezență de aproximativ 100.000 de trupe de-a lungul graniței cu Ucraina.

Un raport al NATO, publicat la sfârşitul anului trecut, precizează că în 2021 avioanele din ţările Alianţei au interceptat de 370 de ori aeronave la graniţa statelor europene aliate. Aproximativ 80% dintre aceste interceptări au fost pentru aeronave ruseşti, adică 290.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel