Macron, întâmpinat ca un salvator la Beirut, în timp ce oamenii scandau 'Revoluție'. Franța cere Libanului reforme

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Emmanuel Macron, în vizită în Beirutul devastat de explozii. Sursă foto: Agerpres
Emmanuel Macron, în vizită în Beirutul devastat de explozii. Sursă foto: Agerpres

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care a sosit azi la Beirut cu un mesaj de sprijin pentru poporul libanez, la două zile după devastatoarele explozii care au îndoliat Libanul, a fost întâmpinat de mulţimile de oameni ca un salvator.

Libanezii şi-au exprimat indignarea faţă de autorităţilor ţării lor, în timp ce liderul francez a invitat clasa politică libaneză să treacă fără întârziere la reforme necesare pentru scoaterea ţării din criza economică fără precedent pe care Libanul o traversează, potrivit Agerpres, care citează AFP şi Reuters.

Franţa, fostă putere mandatară, şi Libanul au păstrat legături profunde, iar Emmanuel Macron este primul şef de stat care s-a deplasat la locul tragediei.

Într-un cartier sinistrat din Beirut, libanezii strânşi pentru vizita lui Macron l-au huiduit pe şeful statului libanez, Michel Aoun, care îl însoţea, cerând ajutorul Franţei pentru schimbarea liderilor aflaţi la putere în Liban, conform agenţiei de presă franceze.

 

Libanezii vor căderea regimului



'Ajutaţi-ne! Revoluţie!', a strigat mulţimea furioasă, scandând că 'poporul vrea căderea regimului', în timp ce Macron efectua o vizită în cartierul creştin Gemmayze, devastat de exploziile de marţi din portul Beirut, soldate cu peste 137 de morţi şi circa 5.000 de răniţi, conform unui nou bilanţ.

După baia de mulţime, preşedintele francez a declarat că intenţionează să propună 'un nou pact' politic responsabililor din Liban, unde furia populară se îndreaptă împotriva autorităţilor după tragedia din port. 'Sunt aici pentru a lansa o nouă iniţiativă politică. Asta voi spune în această după-amiază liderilor şi forţelor politice libaneze', a declarat Macron, adăugând că le va cere liderilor libanezi 'să procedeze neîntârziat la reforme pentru a schimba sistemul, pentru a opri sciziunea Libanului, pentru a combate corupţia'.

 

Macron cere Libanului reforme



Dincolo de răspunsul imediat la dezastrul de marţi, Emmanuel Macron şi-a anunţat intenţia de a avea un 'dialog al adevărului' cu întreaga clasă politică libaneză care poartă o 'responsabilitate istorică' în criza 'politică, morală, economică şi financiară' pe care o traversează ţara. 'Dacă reformele nu vor fi făcute, Libanul va continua să se scufunde', a avertizat preşedintele francez.

În urma deflagraţiilor care au distrus cartiere întregi din Beirut, atribuite de autorităţi unui incendiu la un depozit în care era stocată de ani zile o cantitate uriaşă de nitrat de amoniu în condiţii inadecvate, 300.000 de persoane au rămas fără adăpost, într-o ţară deja în colaps, unde aproape jumătate din populaţie trăieşte în sărăcie.

În acest context, şeful statului francez a spus că ţara sa 'doreşte să organizeze cooperarea europeană şi mai pe larg cooperarea internaţională' pentru Liban, în timp ce iniţiativele se înmulţesc în lume, îndeosebi în diaspora. 'Libanul nu este singur', a transmis Macron într-un mesaj pe Twitter scris în franceză şi arabă încă din primele momente de la sosirea sa pe aeroportul din Beirut.

 

UE a deblocat un ajutor de 33 de milioane de euro pentru Liban



Uniunea Europeană a anunţat joi deblocarea a 33 milioane de euro pentru a finanţa un prim ajutor de urgenţă în favoarea Libanului şi a mobilizat alte mijloace materiale, între care o navă-spital italiană pentru a ajuta echipele de intervenţie din Beirut.

O conferinţă a donatorilor este luată în calcul pentru a mobiliza finanţări suplimentare destinate reconstrucţiei după o evaluare a nevoilor, a indicat o sursă europeană.

Deblocarea a 33 de milioane de euro trebuie să permită acoperirea nevoilor imediate ale serviciilor de intervenţie şi spitalelor din capitala libaneză, a precizat Comisia Europeană.

Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a avut o discuţie joi cu premierul libanez Hassan Diab pentru a aborda problema asistenţei din partea Uniunii Europene.

Ţările europene s-au mobilizat rapid. Italia a pus la dispoziţie echipamente medicale şi o navă militară dotată cu o capacitate de evacuare medicală pe cale aeriană cu elicoptere.

De asemenea, statele UE au mobilizat 250 de pompieri specializaţi în operaţiuni de căutare şi salvare, a indicat o sursă europeană. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel