Luptele din estul Ucrainei s-au intensificat. Rușii avansează lângă Kupiansk, dar au prea puține radarele contrabatarie ZOOPARK-1M

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
ZOOPARK-1M / Mil.ru , via wikipedia
ZOOPARK-1M / Mil.ru , via wikipedia

Luptele din estul Ucrainei s-au „intensificat într-o oarecare măsură”, deoarece forțele ucrainene și ruse s-au ciocnit în cel puțin trei zone de pe frontul de est, a declarat duminică un înalt oficial militar ucrainean, potrivit Reuters.

Kievul a lansat luna trecută o contraofensivă în efortul de a recuceri teritoriile ocupate de Rusia, încercând totodată să preia inițiativa.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a scris duminică pe Telegram că forțele ruse atacă în direcția Kupiansk în regiunea Harkiv de două zile la rând. „Suntem în defensivă”, a scris Maliar, adăugând că au loc lupte acerbe, iar pozițiile ambelor părți în conflict se schimbă dinamic de câteva ori pe zi.

Maliar a spus că cele două armate s-au ciocnit aprig din cauza Bahmutului distrus, dar că forțele ucrainene „înaintează treptat”. Ea a mai scris că forțele militare ucrainene resping cu succes atacurile rusești din apropierea Avdiivka și Marinka.

Pe de altă parte, forțele ucrainene avansează zilnic la sud de Bkhmut, în regiunea Donețk. Parașutiști ruși sunt  în Bahmut încă din primăvară, au suferit pierderi grele, dar din cauza luptei intense, comandamentul nu îndrăznește să-i retragă sau să-i înlocuiască, arăta zilele trecute și șeful serviciilor de informații militare ale Estoniei, citat de Upravda.

Statul Major ucrainean a identificat orașele Bahmut, Kupiansk, Lîman, Avdijivka și Mariinka drept locurile celor mai dure lupte pe frontul de sute de kilometri.

Kupiansk, care se află pe râul Oskil, la aproximativ 40 de kilometri de granița cu Rusia, este un important nod feroviar. Armata rusă a capturat localitatea la scurt timp după începerea invaziei în februarie anul trecut și a folosit-o pe ruta sa de aprovizionare pentru trupele din estul Ucrainei. Forțele ucrainene au recăpătat controlul asupra acesteia în septembrie anul trecut, iar linia frontului se află acum la doar câțiva kilometri est de oraș.

 

Federația Rusă - Lipsă acută de radare pentru contrabaterie ZOOPARK-1M

 

Ministerul britanic al apărării, în informarea sa zilnică, a explicat că forțele terestre rusești depind de detectarea eficientă a artileriei ucrainene și de lovirea acesteia.

O componentă cheie a acestei abordări sunt radarele contra-baterie, care permit comandanților să detecteze rapid liniile de artilerie inamice. Rusia se confruntă cu o lipsă acută de radare cu contrabaterie, în special sistemul mai modern ZOOPARK-1M ”, au adăugat ei.

Informațiile britanice au subliniat că armata rusă este probabil să rețină doar o mică parte din parcul instalat inițial al acestui sistem radar pe fondul luptei de-a lungul liniei frontului.

ZOOPARK-1M este un sistem radar de recunoaștere radar și control al focului dezvoltat de Almaz-Antey pentru Forțele Armate Ruse. Este un radar mobil care poate detecta ținte terestre în mișcare la o distanță de până la 40 de kilometri.

ZOOPARK-1M este destinat recunoașterii poziției puterii de foc a inamicului (poziții de artilerie și mortier , lansatoare de rachete tactice și sisteme de apărare aeriană etc.)

 

Ritmul contraofensivei rămâne lent

 

Oficialii ucraineni au indicat că câmpurile minate extinse din Rusia și lipsa de echipamente occidentale de deminare au încetinit ritmul progreselor ucrainene în contraofensivă.

The Washington Posta raportat pe 15 iulie că forțele ruse au minat puternic zonele între cinci și 16 kilometri în spatele liniei de front din regiunea Zaporijia, ceea ce a încetinit avansul.

Un ofițer ucrainean a declarat pentru Washington Post că forțele ruse au acordat prioritate distrugerii sistemelor de deminare ale ucrainenilor. Un înalt oficial ucrainean a mai spus că Ucraina a primit mai puțin de 15% din cantitatea de material de deminare pe care a solicitat-o ​​înaintea contraofensivei, unele echipamente sosind abia săptămâna trecută.

 

Epurări în armata rusă - Avalanșă de demiteri printre comandanții celor mai pregătite unități ruse

 

Recenta demitere a comandantului Armatei 58 Combinate, generalul colonel Ivan Popov, și anunțul demiterii comandantului Diviziei 106 Gărzi Aeropurtată, generalul-maior Vladimir Seliverstov, a condus la discuții suplimentare despre alte concedieri și arestări recente.

Surse rusești raportează că, la începutul lunii iulie, comandamentul militar rus l-a demis pe comandantul Diviziei 7 Aeropurtate, generalul-maior Aleksandr Korneev.

Se mai zvonește că autoritățile ruse l-au arestat pe comandantul Diviziei 90 Tancuri, generalul-maior Ramil Ibatulin, precum și pe doi dintre adjuncții săi.

Comandamentul militar rus intenționează să-l elibereze și pe comandantul Brigăzii 31 Aeropurtate, despre care se spune că ar fi colonelul Serghei Karasyev.

Surse ruse au mai sugerat că Ministerul rus al Apărării se pregătește să-l aresteze pe comandantul Forțelor Aeriene, generalul colonel Mihail Teplinski.

De asemenea, generalul rus Serghei Surovikin a dispărut și s-ar afla la Moscova, în centrul de arest preventiv „Lefortovo”, folosită pe scară largă de către NKVD și KGB ca loc de tortură în timpul interogatoriilor din perioada sovietică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel