Lupte Libia: SUA, ”profund preocupate” de ofensiva mareșalului Haftar

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Statele Unite sunt "profund preocupate" de luptele din apropiere de Tripoli şi lansează un apel la "încetarea imediată" a ofensivei lansate în direcţia capitalei libiene de mareşalul Khalifa Haftar, a declarat duminică secretarul de stat american, Mike Pompeo.

"Am făcut cunoscut clar că ne opunem ofensivei militare a forţelor lui Khalifa Haftar şi lansăm un apel la încetarea imediată a acestor operaţiuni militare contra capitalei libiene", a spus şeful diplomaţiei de la Washington într-un comunicat.

Lupte puternice au avut loc duminică la sud de Tripoli, la trei zile după declanşarea de către mareşalul Haftar, având bazele în estul Libiei, a unei ofensive terestre spre vest pentru a prelua controlul asupra capitalei.

Tripoli este sediul Guvernului de uniune naţională (GNA) condus de Fayez al-Sarraj, recunoscut internaţional, şi al mai multor miliţii libiene.

"Nu există o soluţie militară a conflictului din Libia", a afirmat Mike Pompeo în comunicatul său, îndemnând toate părţile "să opereze urgent o detensionare" a situaţiei.

Secretarul de stat american a criticat explicit ofensiva forţelor mareşalului Haftar. "Această campanie militară unilaterală împotriva Tripoli pune în pericol civili şi sabotează perspectivele unui viitor mai bun pentru toţi libienii", a declarat el.

"Statele Unite, alături de partenerii lor internaţionali, continuă să exercite presiuni asupra liderilor libieni pentru a reveni la negocieri politice sub medierea reprezentantului special al secretarului general (al ONU), Ghassan Salame", a adăugat Mike Pompeo.

"O soluţie politică este singurul mod de a unifica ţara şi de a furniza un plan pentru securitatea, stabilitatea şi prosperitatea tuturor libienilor", a mai declarat şeful diplomaţiei americane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel