Lupte Libia: SUA, ”profund preocupate” de ofensiva mareșalului Haftar

Tudor Curtifan / 08 apr 2019 / 08:23

Statele Unite sunt "profund preocupate" de luptele din apropiere de Tripoli şi lansează un apel la "încetarea imediată" a ofensivei lansate în direcţia capitalei libiene de mareşalul Khalifa Haftar, a declarat duminică secretarul de stat american, Mike Pompeo.

"Am făcut cunoscut clar că ne opunem ofensivei militare a forţelor lui Khalifa Haftar şi lansăm un apel la încetarea imediată a acestor operaţiuni militare contra capitalei libiene", a spus şeful diplomaţiei de la Washington într-un comunicat.

Lupte puternice au avut loc duminică la sud de Tripoli, la trei zile după declanşarea de către mareşalul Haftar, având bazele în estul Libiei, a unei ofensive terestre spre vest pentru a prelua controlul asupra capitalei.

Tripoli este sediul Guvernului de uniune naţională (GNA) condus de Fayez al-Sarraj, recunoscut internaţional, şi al mai multor miliţii libiene.

"Nu există o soluţie militară a conflictului din Libia", a afirmat Mike Pompeo în comunicatul său, îndemnând toate părţile "să opereze urgent o detensionare" a situaţiei.

Secretarul de stat american a criticat explicit ofensiva forţelor mareşalului Haftar. "Această campanie militară unilaterală împotriva Tripoli pune în pericol civili şi sabotează perspectivele unui viitor mai bun pentru toţi libienii", a declarat el.

"Statele Unite, alături de partenerii lor internaţionali, continuă să exercite presiuni asupra liderilor libieni pentru a reveni la negocieri politice sub medierea reprezentantului special al secretarului general (al ONU), Ghassan Salame", a adăugat Mike Pompeo.

"O soluţie politică este singurul mod de a unifica ţara şi de a furniza un plan pentru securitatea, stabilitatea şi prosperitatea tuturor libienilor", a mai declarat şeful diplomaţiei americane.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy