Dorin Popescu, după ce Lukașenko l-a îndemnat pe Putin să-i lase să fugă pe cei ce refuză mobilizarea: Rusia nu va închide granițele

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata rusă, defilând în Piața Roșie la a 77-a paradă militară dedicată Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Sursă foto: Kremlin
Armata rusă, defilând în Piața Roșie la a 77-a paradă militară dedicată Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Sursă foto: Kremlin

Dorin Popescu, expert în geopolitică, este de părere că Putin nu poate risca să își antagonizeze întreaga societate rusă, așa că va apela la alte metode.

Rușii fug de mobilizare, conștienți de riscurile la care se expun, odată trimiși pe front. Cozi uriașe de mașini s-au format la frontierele F. Ruse, din cauza zecilor de mii de ruși care vor să părăsească țara.

Spre exemplu, aproape 17.000 de ruși au trecut granița cu Finlanda în weekend, o creștere cu 80% față de o săptămână înainte, în timp ce la granița cu Georgia, timpii de așteptare au ajuns la 48 de ore, peste 3.000 de vehicule făcând coadă pentru a trece frontiera, a informat Reuters.

Kremlinul a declarat luni că nu au fost luate decizii privind închiderea granițelor Rusiei.

În aceste circumstanțe, Aleksandar Lukașenko s-a întâlnit astăzi la Soci cu liderul rus Vladimir Putin.

În timpul discuțiilor, Lukașenko s-a referit la fuga rușilor din țară pentru că nu vor să meargă în Ucraina.

”Sunt tot felul de oameni. Poate că (fuga rușilor n.r.) este o binecuvântare. Ceea ce se întâmplă este cu siguranță un punct de cotitură (am avut-o în Belarus în 2020, iar acum se întâmplă în Rusia)”, a spus Lukașenko care a continuat:

Rusia are resurse de mobilizare de 25 de milioane de oameni. Să presupunem că 30.000 sau chiar 50.000 de oameni au fugit din țară. Nu sunt oameni pe care te poți baza, nu-i așa? Lasă-i să fugă. Nu știu ce simți, dar nu am fost deosebit de îngrijorat când câteva mii de oameni au părăsit Belarus în 2020”, i-a spus aliatul său apropiat lui Putin.

 

Dorin Popescu: Putin nu va risca închiderea granițelor, dar are alte măsuri

 

Expertul în geopolitică Dorin Popescu este de părere că decretul de mobilizare i-a trezit pe ruși la realitate. ”Frica de a muri pe front a devenit mai mare decât frica de închisoare”, spune analistul.

În opinia acestuia, închiderea granițelor ar crea ”un incendiu social de proporții în F. Rusă”.

Putin nu va risca să închidă granițele, însă ”adoptă toate mijloacele posibile de intimidare, de descurajare și de inhibare a plecărilor din țară. Președintele recurge la fel de fel de stratageme care să inhibe plecările din țară ale bărbaților ruși”, explică Popescu.

”Prin ucazul de mobilizare Putin a adus războiul acasă și acest război va continua prin convulsii, tensiuni, conflicte . Sunt din ce în ce mai mulți care nu sunt de acord cu politicile lui Putin”, conchide expertul.

Dorin Popescu opinează că anunțarea referendumurilor se va face în perioada imediat următoare pentru că Putin are nevoie să arate poporului său că și-a îndeplinit obiectivele în Ucraina.

”Apreciez că autoritățile vor parcurge toată procedura de anexare, iar Putin va ieși public și va anunța acest lucru, în perioada 29-30 septembrie. Putin nu poate rata o oportunitate pentru a se făli că a atins deja obiectivele.

Preconizez că se va reformula conceptul de operațiune militară specială, care se va desfășura pe teritoriul a ceea ce regimul de la Moscova îl va numi ca fiind teritoriu al F. Ruse”, a mai declarat Dorin Popescu.

 

”Fără război!”

 

Duminică, în regiunea rusă Daghestan au izbucnit proteste din cauza opoziției față de mobilizare, iar videoclipurile cu demonstrații din Makhachkala și alte orașe sunt distribuite pe rețelele de socializare.

- De ce ne iei copiii? Cine a atacat pe cine? Rusia a atacat Ucraina, explică o femeie poliției în videoclip.

 

Într-un alt filmuleț, polițiștii încearcă să disperseze mulțimea care striga ”Fără război!”.

 

 

Kremlinul spune că nu s-au luat decizii cu privire la închiderea frontierei pe fondul mobilizării

 

Întrebat despre posibilitatea închiderii frontierelor într-un apel cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: "Nu știu nimic despre asta. În acest moment, nu s-au luat decizii în acest sens".

Finlanda a raportat că aproximativ 18 mii de ruși au intrat în țarp, cu 80% mai mulți decât în săptămâ a anterioară.

Autoritățile de la Helsinki declaraseră joi că iau în considerare interzicerea majorității rușilor să intre în țară, deoarece traficul de peste graniță din partea vecinului său estic s-a „intensificat” în urma ordinului președintelui Vladimir Putin de mobilizare militară parțială.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel